eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Elfogadta a kormány az idei első konvergencia-jelentést - a nap legfontosabb hírei

Elfogadta a kormány az idei első konvergencia-jelentést, amelyben az aktualizált makrogazdasági és államháztartási előrejelzés mellett a tervezett lépések is szerepelnek. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: ezek az intézkedések garantálják majd a kiadások tartós csökkentését és az egyenleg javulását.

Az új jelentés 2009-re már csak 3,2 százalékos államháztartási hiánnyal számol. A kormány erre az évre 2,4 százalékos, jövőre pedig 3,9 százalékos GDP-bővülést vár. Az infláció a kabinet becslése szerint az idén 6 százalék marad, jövőre 3,6 százalékos lesz.

Mégsem lesz nyakkendőadó

Nem támogatja a kormány azt a szocialista módosító indítványt, amely a ruházati termékekre is kiterjesztené a kulturális járulék fizetését. Az Index értesülése szerint a kabinet ugyanakkor az internet-szolgáltatásokkal összefüggő közteherről nem határozott mai ülésén. Korábban az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete tiltakozását fejezte ki az internetadó tervezett bevezetése miatt. A legnagyobb hazai távközlési vállalatokat tömörítő szervezet közölte: álláspontja szerint az internet hozzáférés megadóztatása nehezítené a digitális írástudatlanság felszámolására tett piaci és kormányzati törekvéseket. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium javaslata szerint valamennyi internet hozzáférési szolgáltatás árbevétele után 0,8 százalék kulturális járulékot kellene fizetnie a szolgáltatóknak. A pénzt a Nemzeti Kulturális Alap kapná.

HÖOK: nem a rektori költségtérítés-javaslatra

Nem támogatja a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája a rektori testület által kidolgozott költségtérítésről szóló javaslatot. Ezt Miskolci Norbert, a HÖOK elnöke közölte az InfoRádióban. A diák-érdekképviselet úgy véli, hogy a tervezet alapján több pénzt szednének be a hallgatóktól, ugyanakkor a Magyar Rektori Konferencia szerint nem emelkedne a költségtérítésekből befolyó összeg. A rektori konferencia tervezete teljes átjárhatóságot biztosítana az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyek között, emellett a hallgatók teljesítménye alapján differenciálnák a fizetendő összeget. Közben Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke úgy nyilatkozott: a következő polgári kormány el fogja törölni a tandíjat, bárhogy is hívják azt.

Magyarigazolvánnyal ingyenes vízumot!

Egyszerűsítené a határon túliak kapcsolattartását az anyaországgal a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma. A testület kulturális és oktatási albizottsága azt javasolja, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkezők kaphassanak ingyenes magyar vízumot, és térítsék vissza nekik a már kifizetett díjakat. Botka Lajosné, a fórum szocialista társelnöke elmondta: felkérik a kormányt, hogy - lengyel minta alapján - még a tavaszi ülésszakon terjessze az Országgyűlés elé az ezt célzó javaslatot.

Koalíciós megállapodás Budapesten


Budapesten megszavazza az egészségügy átalakításáról szóló javaslatot az MSZP és az SZDSZ, miután megállapodás jött létre erről a két párt között a délutáni koalíciós egyeztetésen. A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén dönt Horváth Csaba főpolgármester-helyettes indítványáról, amely holdingszerűen alakítaná át a budapesti egészségügyi struktúrát. A távirati iroda szerint az új egészségügyi modell útnak indításához 400 millió forintra lesz szükség.

Toborzóirodát nyit a BRFK

Toborzóirodát nyitott a Budapesti Rendőr-főkapitányság a V. kerületben, hogy így próbálja megállítani a fővárosi rendőrök létszámának tíz éve tartó csökkenését. Tóth Gábor, Budapest rendőrfőkapitánya elmondta: jelenleg 1.300-an hiányoznak a BRFK állományából, közülük 968 olyan rendőr, akinek közterületen kellene feladatot ellátnia.

Megválasztották a MOL igazgatóságát

Megválasztották a MOL éves rendes közgyűlésén a társaság igazgatóságát; a részvényesek Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatónak és Mosonyi György vezérigazgatónak is bizalmat szavaztak. A részvényesek döntött arról is, hogy osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki az elmúlt év után a Mol. A közgyűlés elfogadta a felügyelő bizottság és a könyvvizsgáló jelentését.

Megemlékezés Hejcén

A két évvel ezelőtti repülőgép-katasztrófa áldozataira emlékeztek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejcén. Sólyom László köztársasági elnök, miután elhelyezte koszorúját az emlékműnél, azt mondta: a lakosság példát mutatott emberségből, az itt élők azóta is ápolják az elhunyt katonák emlékét. A szlovák légierő gépe 2006. január 19-én ütközött a Borsó-hegynek fedélzetén a koszovói békemisszióból hazatérő 43 katonával, a szerencsétlenséget egy ember élte túl.

Magyar Nyelv Múzeuma Széphalomban

Felavatták a Magyar Nyelv Múzeumát a Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalomban, a nyelvújító Kazinczy Ferenc egykori lakóhelyén. Az ünnepségen részt vett az államfő mellett Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint a nyelvújító Svédországban élő ükunokája, a 79 éves Kazinczy Ferenc. Az új múzeum építését tavaly áprilisban kezdték el; a beruházás 700 millió forintba került.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×