eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Csak minden második magyar választ pártot

Az elmúlt hónapokban a biztos szavazó pártválasztók aránya a lakosság egyharmadára csökkent, de már pártszimpátiával is csak minden második választópolgár rendelkezik - derül ki a Tárki Társadalomkutatási Intézet felméréséből.

Az 1.000 fős, április 4-8. között végzett reprezentatív kutatás eredménye szerint a Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében áprilisban 33 százalék volt, míg márciusban 37 százalék, februárban pedig 39 százalék. Az MSZP tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 12 százalék volt, egy hónappal korábban 13 százalék, februárban pedig 15 százalék - olvasható a közleményben.

A pártválasztók körében a Fidesz 42 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 45 százalékponttal vezet az MSZP előtt. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 67 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 22 százalék.

Áprilisban a szocialista párt szavazói körében nőtt az elkötelezettség, hiszen MSZP tábora többségében biztos szavazónak tekinthető.

Mint közvélemény-kutatók írták, a kormányválság az SZDSZ szavazótáborát érintette leginkább, a párt támogatottsága a teljes felnőtt lakosság körében mindössze 1 százalék, a pártválasztók esetében 3 százalék. Az MDF tábora a teljes lakosságon belül 3 százalék, a pártválasztók körében 5 százalék. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 1 százalékos, az MDF 4 százalékos táborral rendelkezik felmérésük szerint.

Egy "most vasárnapi választáson" a szavazásra jogosultak 55 százaléka venne részt biztosan, márciusban 57 százalék, februárban 54 százalék volt ez az arány.

Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.

A Századvég szerint 61 százalékos lenne a részvétel

A Századvég-Forsense szintén szerdán hozta nyilvánosságra saját kutatását. Eszerint ha most vasárnap rendeznének választásokat, akkor az ő felmérésük szerint a megkérdezettek 61 százaléka járulna biztosan az urnákhoz.

Mint írták, jelenleg a megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre, és mindössze 10 százalék választaná az MSZP-t, a teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A Századvég-Forsense felmérése szerint jelenleg a teljes válaszadói kör 38 százaléka biztos pártválasztó. A biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka voksolna a Fideszre, ha most vasárnap választásokat rendeznének és 19 százalék az MSZP-re. Felmérésük szerint a két kisebb parlamenti párt alulról közelíti a parlamenti küszöböt, az MDF éppen hogy elérné azt 5 százalékkal, az SZDSZ némileg elmarad attól a mért 4 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×