eur:
388.55
usd:
361.44
bux:
68884.74
2024. május 8. szerda Mihály

Balog elítéli a Magyar Gárda félelemkeltő demonstrációit

Nem fogadhatók el a Magyar Gárda félelemkeltő demonstrációi - véli az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke. Balog Zoltán szerint 2006 októbere óta javult a rendőrségi biztosítás a tüntetéseken, de a testület még mindig nem a jogállami normáknak megfelelően működik.

Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke szerint 2006 októbere óta lényegesen javult a rendőrség fellépése a tüntetéseken és tömegrendezvényeken. Balog Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor hangsúlyozta: a pozitív tapasztalatok mellet még mindig nem a jogállami normáknak megfelelően működik a testület.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a közelmúltban újságírókat akadályozott munkájuk végzésében a rendőrség, és önkényesen bírálja el a demonstrációk bejelentését.

Lassan visszacsúszunk a Kádár-rendszernek a "támogat, tűr, tilt" gyakorlatába, ahol a rendőrség dönti el, hogy mi a jó neki, meg mi nem, önkényesen zár el területeket, tilt meg demonstrációkat - mondta a politikus.

Rámutatott arra is: Budapest belvárosában máig ki vannak téve azok a táblák, amelyek tiltják a traktorral való behajtást, és amelyekről "Demszky Gábor egykori emberi jogi harcos világossá tette, hogy a demonstrációk megakadályozására vannak ott". Balog Zoltán feltette a kérdést: ha ezt teszi a főpolgármester, mit várjunk a rendőrségtől?

"A félelemkeltő demonstrációk elítélendők"

Az emberi jogi bizottság elnöke a Magyar Gárdáról szólva közölte: elítéli a félelemkeltő demonstrációkat, ezzel együtt úgy véli: azok a politikusok, akik a magyar demokrácia legnagyobb problémájaként beszélnek a szervezetről, csak megpróbálják elterelni a figyelmet a társadalmat érintő valós gondokról. "Amikor politikusok nagy hangon nyilatkoznak, az mindig gyanús" - mondta Balog Zoltán.

Nem elfogadhatóak a félelemkeltésére alkalmas demonstrációk - jelentette ki. Hozzátette: az ország egyes részein, ahol sokan nyomorban élnek és magas a munkanélküliség, valóban előfordulnak egy etnikai kisebbséghez, a romákhoz köthető bűncselekmények, amelyeket a többség terrorizálásaként értékelhetünk.

Ez ellen küzdeni kell, az azonban a fideszes képviselő szerint nem jó út, ha a megfélemlítésre megfélemlítés a válasz.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön
Kis-Benedek József az Arénában

"A hidegháború óta eltelt idő legveszélyesebb nyara jön"

Az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár arról is beszélt, hogy meglátása szerint a közel-keleti konfliktus esetében nagyobb az eszkaláció veszélye, mint Ukrajnából. Szerinte szinte lehetetlen kiszűrni azt, hogy Rafah városában ki a Hamász harcosa és ki nem az, emiatt is lassú az ottani helyzet megoldása és rosszat sejtet az izraeli sietség.

Érkezik a kínai elnök, óriási lezárások jönnek – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×