eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A kormány elfogadta a turizmustörvény-javaslatot

A kormány szerdai ülésén elfogadta a turizmustörvény-javaslatot, amelynek célja egyebek mellett, hogy meghatározza a turizmussal kapcsolatos állami és önkormányzati feladatokat, a turisztikai tevékenységek gyakorlásának általános feltételeit - mondta Bajnai Gordon, a területért felelős önkormányzati és területfejlesztési miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón Budapesten.

A miniszter elmondta: a törvényjavaslat célja továbbá, hogy meghatározza a turizmusban érdekelt állami és egyéb szervezetek együttműködési kereteit, elősegítse a turizmus céltudatos fejlesztéséhez szükséges feltételek kialakítását, valamint a turizmusban működő vállalkozások működését és fejlődését.

Bajnai Gordon kiemelte, hogy a törvényjavaslat szerint a turisztikai pályázatokon csak akkor pályázhatnak majd az önkormányzatok, ha az idegenforgalmi adóhoz kapcsolódó költségvetési hozzájárulást turisztikai célokra fordítják. Jelenleg egy forint idegenforgalomból származó bevételhez az állam két forint támogatást ad.

A törvényjavaslat nagyobb hangsúlyt ad a Regionális Idegenforgalmi Bizottságoknak. A kilenc turisztikai régióban továbbra is működni fognak ezek a bizottságok, Regionális Turisztikai Bizottság elnevezéssel, és a korábbi szabályozás helyett egy új miniszteri rendelet állapítja majd meg működésük részletes szabályait.

Bajnai Gordon elmondta: a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.) tavaly 500 millió forint költségvetési többletforráshoz jutott, amelyet a 2007. évi utószezon, illetve a 2008. évi előszezon beutazó és belföldi vendégforgalmának élénkítésére használhatott fel, három marketing kampány keretében. A kampányok sikeresek voltak, hiszen az MT Zrt. a vállalt 300 ezer vendégéjszaka-növekedést a tervezett hat hónap helyett 5 hónap alatt teljesítette. Így újabb 500 millió forint marketing-támogatást biztosítanak a turisztikai marketing szervezet számára.

Előreléptünk a versenyképességi listán

Wolff Péter, az Országos Idegenforgalmi Bizottság elnöke azt mondta: sokat ad a szakmának ez a törvényjavaslat, hiszen eddig nem volt kimondva, hogy az államnak vannak kötelezettségei az ágazattal kapcsolatban.

Bajnai Gordon beszámolt arról is, hogy a Világgazdasági Fórum turizmus versenyképességi listáján az előző évihez képest 2008 elején Magyarország mintegy 7 helyet lépett előre, jelenleg 33. helyen áll a vizsgált 130 ország közül. A lista összeállításához egyebek mellett vizsgálják a szabályozási, üzleti környezetet, infrastruktúrát, a humán, kulturális és természeti erőforrásokat.

A listán Csehország és Észtország előzte meg Magyarországot a közép-kelet-európai országok közül.

A miniszter hozzátette: a lista összeállítói felhívják a figyelmet egyebek mellett arra, hogy "a magyarok vendégszeretete messze nem olyan jó kívülről nézve, mint itthonról gondoljuk".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×