eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

A diákok nagyobb része kipróbálná a füves cigarettát

Kaposváron az általános és középiskolások 11 százalékát veszélyezteti, hogy valamilyen legális vagy illegális szer használójává válik. Ezt az eredményt hozta az a felmérés, amit 1800 fiatal körében végzett a helyi Kábítószerügyi Egyezető Fórum. Hasonló veszélyeztetettségi arányt találtak a dél-dunántúli régió iskoláiban, amelyek között azonban nagyon jelentős eltérések vannak.

A nyolcadikos kaposvári diákoknak csupán 30, a tizenkettedikeseknek pedig mindössze 23 százaléka mondta azt, hogy nem akarja kipróbálni az alkoholt és a cigarettát - tájékoztatta az InfoRádiót a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

Jakodáné Jendrek Zsuzsanna hozzátette: a fiatalok egy része nemcsak a legális, hanem az illegális, esetleg függőséget okozó szerekkel kapcsolatban is megengedő: a marihuánás cigaretta kipróbálását a nyolcadikosoknak csupán 13 százaléka helytelenítette.

Minél idősebb diákokat kérdeztek meg a felmérés készítői, annál többen mondták azt, hogy valószínűleg kipróbálják majd ezt a szert - mondta a kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

Jelentős különbségek

A kutatás során 1800 fiatalt kérdeztek meg, és arra voltak kíváncsiak, hogy milyen arányban utasítják el vagy állnak pozitívan a legális, illegális szerek használatához. A kérdésben iskolatípusok és iskolák között is nagy volt a különbség: egyes intézmények tanulóinak 22, míg másokénak csupán 2 százaléka veszélyeztetett - jegyezte meg Jakodáné Jendrek Zsuzsanna.

Hamarosan minden iskola megkapja a felmérés rá vonatkozó eredményét, aminek alapján az intézményeknek át kell tekinteniük egészségnevelési, drogprevenciós programjukat, és megtalálni azokat az eszközöket, amellyel csökkenthető a fiatalok veszélyeztetettsége - közölte a kaposvári Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke.

A felmérést nemcsak Kaposvárott, hanem Somogy, Tolna és Baranya megye több városának iskoláiban is elvégezték; az eredmények hasonlóak voltak. A somogyi megyeszékhelyen a diákok 11, míg a régióban összesen 12 százalékát veszélyezteti, hogy valamilyen legális vagy illegális szer használójává válik - összegezte a vizsgálat eredményeit Jakodáné Jendrek Zsuzsanna.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×