eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Számháború a jóléti kiadások körül

Számháború tört ki közgazdászok, elemzők, aktív és volt jegybankárok között. A kérdés az, hogy mekkora megtakarításra is adnának lehetőséget a jóléti, szociális kiadások. A "becslések" 1300 és 2500 milliárd forint között terjednek.

Aki be is szállt egy tippel, mint például Surányi György, nem feltétlenül tart szükségesnek ekkora megszorítás. A Napi Gazdaság utánanézett: az államháztartásból idén jóléti kiadásokra több mint 8100 milliárd forintot költenek, ám ha ebből elhagyjuk a mindenki által védettnek nyilvánított oktatást és egészségügyet, máris "csak" 5500 milliárd forintnál járunk.

Még nagyobb figyelmet fordítanak a sértettek érdekeinek képviseletére, az elkövetők pedig arra számíthatnak, hogy tettükért a különféle büntetések igen változatos kombinációjával sújthatják őket - kevésbé szakszerűen, de a lényeget illetően a Népszabadság szerint nagyjából így összegezhető az új büntető törvénykönyv általános részének koncepciója. Júliusig befejeződnek a szakmai viták, a tervezet az elképzelések szerint augusztusban a parlament asztalára kerül.

Meghajlik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az egyre súlyosabb kritikák alatt - írja a Magyar Nemzet. A szervezet már nem zárkózik el attól, hogy több százmilliárd forintos értékben kezdeményezze Brüsszelben a fejlesztési források átcsoportosítását. Az Állami Számvevőszék korábban súlyos kritikákkal illette a források átláthatatlanságát és hatékonyságát.

Nem úgy nézett ki a koronázó bazilika Székesfehérváron, ahogy most újratervezték, ezért - bár már beadta a város az uniós pályázatot - módosítani kell a projekten, ami veszélybe sodorhatja a 2 milliárd forintos uniós forrás lehívását - tájékoztat az Index.

A Világgazdaságból kiderül: az idén 5,5-6 milliárd euró körüli is lehet a külföldi működőtőke-bevonás. Bár a nettó beáramlás vélhetően csökken, mivel a magyar cégek külföldi terjeszkedése folytatódik, ez azt jelzi: magasabb osztályba léptünk.
 
A penzcentrum.hu a közüzemi számlák befizetési módjairól ír. Az elemzésből kiderül, miképpen rendezhetjük a díjfizetést a banki és az online lehetőségek útján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 06:00
×
×
×
×