eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A parlament a falra ment?

Nem dolgozik a parlament, mert nincsenek kormányzati előterjesztések - nyilatkozta az InfoRádiónak a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által még januárban benyújtott jogalkotási programban szereplő előterjesztéseknek alig a felét vette eddig tárgysorozatba a Ház, és mindössze három törvényt szavaztak meg. A Ház szocialista elnöke azonban mindezt cáfolja, szerinte már annak felvetése is cinikus, hogy nem dolgozna a parlament, hiszen az Országgyűlés minden hétfőn hoz határozatokat.

Nincsenek előterjesztések, nincs kormányzati politika - mondta az InfoRádióban a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Navracsics Tibor szerint a 2006 nyara óta, közigazgatási reform címén zajló folyamat teljesen szétzilálta a központi közigazgatást, amelynek következtében parlamenti előterjesztések sem születnek, legalábbis érdemiek nem.

Törvényeket ugyan folyamatosan hoz a parlament, ezek azonban az ország jövője szempontjából nem kulcsfontosságúak. Nemzetközi szerződések ratifikálása zajlik, közintézmények beszámolóit fogadják el a képviselők - hangsúlyozta a frakcióvezető, aki szerint mindezek a jelenlegi válságot nem orvosolják.

Rámutatott: a kabinet még eddig, többségben sem tudta tartani a saját jogalkotási tervét, a kormányzáshoz ugyanis nem elég a többség, cselekvőképesség is kell hozzá. "Egy végletekig megosztott kormánykoalíció jövőkép nélkül próbálta túlélni egyik napról másikra a magyar politika hullámveréseit" - foglalta össze a politikus az elmúlt egy év történéseit, hozzátéve: a kisebbségi kormányzás újabb tehetetlenséget szül majd.

"Az Országgyűlés működik"

Szili Katalin házelnök még a kérdést is cinikusnak tartja arról, hogy hoz-e törvényeket a parlament. Szerinte számtalan kérdésben hoztak már döntést, hiszen minden hétfőn van határozathozatal. Úgy fogalmazott: nincs jogalkotási deficit.

Hogy miről döntöttek tél óta a képviselők? Az Országgyűlés elnöke is nemzetközi szerződéseket említett, szavaztak a médiakuratóriumok összetételéről, emellett, ha sikertelenül is, de döntöttek az ombudsmanok kérdésében. Elmondta azt is: jelenleg a képviselők előtt van az országos területrendezési terv is.

Szili Katalin úgy látja, a jogalkotással nem lesz gond akkor sem, ha a szocialisták kisebbségi kormányzásba szorulnak. A május 1-je utáni munkáról már egyeztet a kancelláriaminiszterrel és a frakcióvezetőkkel.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×