eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A 4-es metró miatt tűnik el a víz a Feneketlen-tóból?

A Feneketlen-tó vízszintje az elmúlt néhány hónapban egy métert csökkent. Rétvári Bence, a terület kereszténydemokrata országgyűlési képviselője szerint a 4-es metró építése okozhatja az elszivárgást, az építtető szerint azonban aligha van összefüggés.

A főváros XI. kerületének kedvelt pihenőhelye a Feneketlen-tó környéke. Helyi környezetvédők és horgászok a közelmúltban észlelték, hogy a tó vízszintje egy métert csökkent - mondta az InfoRádiónak Rétvári Bence, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

A Feneketlen-tó korábban 4-5 méter mély volt, ez a szint csökkent 3-4 méterre. Szakértői vélemények szerint a víz szintjének csökkenése a 4-es metró építésével függ össze.

A Kosztolányi Dezső tér mellett található Feneketlen-tó közvetlen közelében két metróállomás is épül, az egyik a Móricz Zsigmond körtéren, a másik a Fehérvári út és a Bocskai út kereszteződésében. A metró kivitelezői által alkalmazott szakemberek cáfolják ezt a feltételezést - mondta el Rétvári.

A környezetvédők szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy az állomások építése során többször is szükséges a talajvíz kiemelése, ezért csökken a tó vízszintje. A képviselő elmondta: eddig egy millió forint értékű halállomány pusztult el a Feneketlen-tóban a víz szintjének csökkenése miatt.

Látvány szempontjából is zavaró a változás, és Rétvári szerint a helyzet a nyár közeledtével jelentősen romolhat. Az érintettek attól tartanak, hogy a nyári melegben a tó mocsárrá változhat, elfertőződhet.

A Feneketlen-tó vízszintjét alapvetően a talajvíz határozza meg, ezért Rétvári szerint, ha bebizonyosodik, hogy a metróépítés okozza a problémát, akkor csökkenteni kell a vízkiemelés mértékét, vagy más technológia alkalmazása szükséges. Meg kell vizsgálni a víz pótlásának egyéb lehetőségeit is - vélekedett a parlamenti képviselő.

Az építtető szerint aligha lehet összefüggés

A 4-es metró beruházást felügyelő DBR a Mélyépterv Kft. szakembereivel megvizsgáltatta a Feneketlen tó apadásának körülményeit. A vizsgálati anyag szerint "nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a vízszintcsökkenés a csapadékhiányos időjárásnak köszönhető, nincs köze a 4-es metró építkezéseihez".

A víz utánpótlása nyugatról, a Gellért hegy felől történik, az alagút nyomvonala pedig tőle délre helyezkedik el. Mind az alagutak, mind az állomásszerkezetek résfalai vízzáróak, a talajvízszint csak akkor csökkenhetne az építkezés hatására, ha a víz az alagútba, vagy az állomásokba betörne, ami viszont nem történt meg. A hasonló építkezéseknek sokkal inkább talajvízszintet emelő hatása szokott lenni, ahogy a pesti oldalon is folynak ez irányú mérések - állítják a szakemberek.

Hasonló jelenség ciklikusan jellemzi egyébként a Feneketlen tó vízszintjét, nem egyszer előfordult már vízszintcsökkenés az elmúlt évtizedekben, jóval a 4-es metró beruházás előtt - éppen ezért, a halpusztulást megelőzendő - építettek be korábban is speciális levegőztető berendezést.

Hanganyag: Tenczer Gábor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×