eur:
389.07
usd:
361.82
bux:
68498.04
2024. május 8. szerda Mihály

Vita a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározatról - a nap legfontosabb hírei

A nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat visszavonására szólította fel a polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli minisztert két fideszes képviselő. Kósa Lajos és Demeter Ervin egyaránt úgy vélte: törvénytelen, és demokráciában elfogadhatatlan, hogy egy kormányhatározat lehetővé teszi a teljes magyar politikai gárda lehallgatását.

Szilvásy György miniszter visszautasította, és rágalmazásnak nevezte a fideszes képviselők kijelentéseit. Szerinte a két ellenzéki politikus rémhírterjesztő akciót indított, amelyben ismét nemzeti érdeket áldozott fel. A választ sem Kósa Lajos, sem Demeter Ervin nem fogadta el, de az Országgyűlés mindkét esetben jóváhagyta azt. Közben a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a kormányhatározat azonnali megsemmisítését követelte. Szűcs Lajos, a szervezet társelnöke az InfoRádióban azt mondta: a helyhatóságok megfigyelését semmi nem indokolja.

Emelkedik a benzin és a gázolaj ára

Szerdától négy forinttal emeli a Mol a benzin és a gázolaj árát. A portfolio.hu azt írta, hogy hiába gyengült a dollár és erősödött a forint az elmúlt héten is, a devizaárfolyamok nem tudták ellensúlyozni az olajárak emelkedése miatt a nemzetközi üzemanyagár-jegyzésekben bekövetkezett drágulást. A holtankoljak.hu információi szerint a benzin átlagára háromszáz forint fölött lesz, míg a gázolajé 314 forint körül alakul szerdától.

Fizetős lesz az M0-s?

A főváros vezetése azt kéri a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy ne vezessen be útdíjat a teherautósofőrök számára az M0-ás körgyűrűn. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója elmondta: levélben fordultak a tárcához, hogy mondjon le az autóút fizetőssé tételének tervéről. Nyáry Krisztián hangsúlyozta: jelenleg nem lenne számottevő a változás, hiszen a matricás rendszer használható lenne az M0-áson is, de ha bevezetnék a kilométer arányos díjat, a kamionok inkább a fővároson hajtanának keresztül.

A GKM nem akar "internet adót"

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint akadályozná az internet használat elterjesztését, és csökkentené a magyar vállalkozások versenyképességét az internet szolgáltatásokra kivetendő kulturális járulék. A tárca az ügyben összehívott egyeztetés után közleményében jelezte: a tanácskozáson részt vett szolgáltatók és civil szervezetek is határozottan elutasították a 0,8 százalékos járulék tervezett bevezetését, hangsúlyozták ugyanakkor, hogy készek a további szakmai tárgyalásokra. Az eszmecserén jelen voltak a járulék kivetését kezdeményező Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Nemzeti Kulturális Alap képviselői is.Társasház a Schöpf-Merei helyén?

A Schöpf-Merei kórház épületének társasházzá alakítását szorgalmazza Budapest vezetése; az előterjesztésről csütörtökön tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. Az átalakításra azért van szükség, mert az ingatlant értékesíteni szeretnék, de a házban működő önkormányzati idősek otthona lakóit nem lehet kiköltöztetni; a társasházzá alakítással az épületben maradhatnak az idősek, az eddig kórházként működő részt pedig értékesíteni lehet. Az ingatlan értékét szakértők 2,5 milliárd forintra becsülték. A Schöpf-Merei kórház aktív ágyait tavaly márciusban szüntették meg, majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felbontotta az intézménnyel korábban kötött finanszírozási szerződést.

Szigorítást sürget az IMF

A jelenleginél szigorúbb monetáris politikát sürgetett a felzárkózó európai gazdaságokban a Nemzetközi Valutaalap (IMF). A szervezet legfrissebb jelentése szerint a térségbeli kormányoknak fékezniük kell a belső fogyasztás növekedését és csökkenteni a gazdaság egyensúlyi problémáit, mert ezzel lehet mérsékelni az élelmiszerárak emelkedésének inflációgerjesztő hatását. Az IMF emlékeztetett arra, hogy Európa keleti felében ez nagyobb gondot okoz, mint a nyugatiban, mivel a kontinens keleti részén a fogyasztói kosárban jóval nagyobb, 22 százalék körüli az élelmiszerek súlya, szemben a nyugat-európai 14 százalékkal.

Szakértői vizsgálat a Szojuz landolása miatt

Nem esett komolyabb baja a Szojuz űrhajóval szombaton földet ért 3 asztronautának. A Moszkva melletti Csillagvárosban tartott sajtóértekezleten már részt vett a korábban a Nemzetközi Űrállomáson 6 hónapig szolgáló Peggy Whitson amerikai és Jurij Malencsenko orosz űrhajós is, akik a fogadási ceremónián még nem tudtak megjelenni. Ji Szo Jeon, az első dél-koreai űrhajós - aki 11 napot töltött az űrben - a leszállás körülményeihez képest jól van. A landolás előtt a Szojuz űrhajó automatikája nem stabilizálta a leszálló egységet, ezért az gyakorlatilag függőlegesen zuhant a Föld felé. A történtek okát egy erre alakult szakértői bizottság vizsgálja.

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Egyre több német politikus válik súlyos támadások áldozatává – Mégis mi történik Európa legerősebb országában?

Az elmúlt napokban több súlyos fizikai támadás is ért német politikusokat; a vezető kormánypárt, az SPD európai parlamenti képviselőjét meg is kellett operálni egy múlt pénteki drezdai incidenst követően. A német politikusok elleni támadások száma az elmúlt években látványosan megnőtt, a statisztikák szerint a zöldpárti politikusok szenvedik el a legtöbb atrocitást. A drezdai támadás hátterében egy zömmel fiatalokból álló szélsőjobboldali csoport sejlik fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×