eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Soros György: A civilizáció sorsa forog kockán

Soros György magyar származású üzletember szerint a szénkitermelés és kereskedelem, valamint a szén-dioxid kibocsátás árának szabályozása lehet a kulcsa a környezetbarát technológiák elterjedésének. A Közép-Európai Egyetem alapítója úgy fogalmazott: a közösségi érdekeket előtérbe kell helyezni az egyéni érdekekkel szemben, mert a klímaváltozással a civilizáció jövője forog kockán.

A klímaváltozás nemcsak természeti, hanem társadalmi jelenség, és az emberiség túlélése szempontjából a legnagyobb kihívás - így fogalmazott a Közép-Európai Egyetem Klímváltozás és Fenntartható Energiapolitikai Központ megnyitójára Magyarországra érkezett Soros György.

A 78 éves üzletember úgy látja: a világ nem kerülheti meg, hogy a köz érdekeit az egyéni üzleti érdekek elé helyezze, és úgy szabályozza a szén árát a világban, hogy senkinek ne álljon érdekében széntüzelésű erőműveket építeni és fenntartani, még Kínának és Indiának sem.

Ki kell alakítani a szén egységes árát Kínától Európán át a az Egyesült Államokig, és nem szabad hagyni, hogy lobbiérdekek érvényesüljenek - mondta az InfoRádióban Soros György.

Hozzátette: tévedés azt hinni, hogy majd az ENSZ ezt megoldja, mert nem fogja, nem képes kivezetni a világot ebből a válságból. A kivezető utat maguknak a társadalmaknak kell megtalálniuk, a tudományos közösségeknek és a civil szervezeteknek, és persze a demokratikus berendezkedésű országokban a választóknak.

Szerinte fel kell ismerni, hogy a civilizáció sorsa forog kockán. Az éhséglázadások már a klímaváltozás konkrét következményei, bár kétségtelen, hogy civilizációk régen is tűntek el.

Mint mondta, most az árképzés lehet a legfontosabb eszköz, legyen a szén-dioxid kibocsátásának is egy meghatározott ára, és pénzt kell fektetni a technológiai fejlesztésre is. Hiszen minden szabályozás hagy kiskapukat, a kiotói egyezmény is.

Soros Györgynek máris jelentős befektetései vannak bioetanol előállítására alkalma cukornádültetvényekben Brazíliában. Mostanában ügyel arra, hogy befektetései egyszerre legyenek környezetkímélők és gazdaságilag hatékonyan.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×