eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A császár visszatért Algériába

Hosszú ideig tartó diplomáciai küzdelem végén visszaérkezett Algériába Marcus Aurelius római császár márvány mellszobra, amely 1996-ban tűnt el Skikda város múzeumából.

A mintegy 30 centiméter magas alkotást március 1-jén szállították vissza Washingtonból, de csak most mutatták be ünnepélyes ceremónián Algír városának régészeti múzeumában.

"Visszanyertük történelmi kincseink és történelmünk egy darabját, amelyért nehéz diplomáciai és jogi csatát vívtunk" - mondta az ünnepségen Halida Tumi algériai kulturális miniszter.

A szobrot 1996 decemberében több más antik alkotással együtt lopták el az algériai tengerparti város múzeumából, és évekre nyoma veszett.

2004. június 8-án a császári mellszobrot egy párizsi galéria a Christie's aukciós ház New York-i árverésén kínálta eladásra, de az Interpol segítségével és az amerikai kormány közreműködésével azonosították és végül visszaadták Algériának, amely diplomáciai úton sürgette visszaszolgáltatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×