eur:
389.24
usd:
360.98
bux:
68475.47
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Van már alternatíva a BKV kisegítésére - a nap legfontosabb hírei

A kormány még az idén 10-12 milliárd forintos tőkepótlással segít a BKV pénzügyi helyzetének rendezésében. A lehető leghamarabb benyújtja az Országgyűlésnek az MDF a Nemzeti Adószabadság Program alapján kidolgozott törvényjavaslatát. A Szent Patrik székesegyházban mutatott be misét XVI. Benedek pápa New Yorkban.

A kormány még az idén 10-12 milliárd forintos tőkepótlással segít a BKV pénzügyi helyzetének rendezésében. Erről Keller László pénzügyi államtitkár és Demszky Gábor főpolgármester beszélt a Pénzügyminisztériumban tartott egyeztetés után. Keller László az InfoRádiónak azt mondta: az idei tőkepótlást előfinanszírozásként nyújtaná a kabinet, addig, amíg a főváros nem teremti elő a szükséges forrásokat. Demszky Gábor az InfoRádióban arról beszélt: a működési költség 6 milliárd forintos hiányát ez a javaslat sem oldaná meg, de a belső eladósodottság megakadályozására elképzelhető például a fővárosi vagyon egy részének értékesítése. Szólt arról is, hogy a főváros a normatív állami támogatás visszamenőleges növelését javasolta a kormánynak, ezt azonban elutasították. A részletekről folytatják az egyeztetéseket. Nemes Gábor, a BKV szakszervezetek sztrájkbizottságának szóvivője a tárgyalás után azt mondta: ha nem kapnak garanciát a fővárostól a finanszírozási problémák megoldására, akkor készek a többnapos munkabeszüntetésre is.

Változás kell

A Szabad Demokraták Szövetsége csak olyan kormányt támogat, amely megkezdi a közteherviselés átalakítását. Erről az SZDSZ elnöke beszélt a Liberális Gazdasági Tanács ülése után. Kóka János hangsúlyozta: a jövő év elején el kell kezdeni az adórendszer módosítását. Emlékeztetett arra, hogy a liberálisok javaslata alapján emelnék, de meg is adóztatnák a családi pótlékot, így az alacsony jövedelműeknél és a valóban rászorulóknál több pénz maradna, mint a gazdagabbaknál. Kóka János kérdésre válaszolva megismételte azt a korábbi kijelentését, hogy ha Kuncze Gábor korábbi pártelnök indul a tisztújításon, akkor visszavonja saját jelölését. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az SZDSZ elnökének szavaira úgy reagált: Kóka János személyesen is felelős a kialakult szociális és gazdasági válságért.

A célokban egyetértenek

A lehető leghamarabb benyújtja az Országgyűlésnek az MDF a Nemzeti Adószabadság Program alapján kidolgozott törvényjavaslatát. A Magyar Demokrata Fórum országos választmányának elnöke a testület ülése után elmondta: örömmel fogadták, hogy a parlamenti pártok között elvi egyetértés alakult ki az adócsomag céljairól. Katona Kálmán hozzátette: az MDF választmánya felkérte az elnökséget, hogy a vélemények összesítése után alakítsa ki a program végleges változatát, és azt a lehető legkorábbi időpontban nyújtsa be a parlamentnek. A demokrata fórum az egyszeri adóamnesztia elrendelése mellett, az egykulcsos, 18 százalékos személyi jövedelemadó és a háromkulcsos áfa bevezetését, valamint az örökösödési adó eltörlését javasolja.

Új MOL-kutak Ausztriában

Hetven töltőállomást szeretne megnyitni Ausztriában a MOL az év végéig, 2010-ig pedig legalább százat. Ezt a Profil című osztrák hírmagazin közölte a magyar cég vezetőségére hivatkozva. A MOL április elején jelentette be, hogy átadták az első, saját márkájú üzemanyagtöltő állomást az alpesi országban. A magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatója az osztrák folyóirat hétfői számában megjelenő, de a hét végén már ismertetett interjúban az OMV felvásárlási szándékáról azt mondta: ha egyáltalán szóba kerül a két cég egyesülése, akkor a MOL-nak kellene átvennie az OMV-t, hiszen mindig a hatékonyabb cég vásárolja fel a kevésbé hatékonyt.Elkezdődött a pészah

Este kezdődött a pészah, a zsidóság egyiptomi fogságból való megszabadulására emlékeztető nyolcnapos ünnep. Verő Tamás rabbi elmondta: ez a három zarándokünnep egyike a vallásos zsidók körében. Tájékoztatása szerint a pészah idején minden kovásszal készült, megkelt ételtől tartózkodni kell. Ez arra vezethető vissza, hogy a Tóra elbeszélése szerint Izrael népe sietve kényszerült elhagyni Egyiptomot a fáraó és a nép haragja miatt, ezért nem volt idejük útravalót készíteni, hanem keletlen tésztájukat, a maceszlepényt vitték magukkal.

Legyen híd a vallások között

New Yorkban az érseki székhelyen, a Szent Patrik-székesegyházban mutatott be misét XVI. Benedek pápa. Az eseményen csaknem háromezer pap és hívő vett részt. Nem sokkal korábban, New York-ban a vallások közötti párbeszédről szólt a katolikus egyházfő, a Park East zsinagógában tett látogatásán. A pápa az Osztrák-Magyar Monarchiából kivándorolt zsidók által 1890-ben alapított imaházban azt kérte az őt fogadóktól: építsenek hidat az összes vallási csoport felé.

Kritikus tömeg

A forgalom jelentős korlátozására kell számítani vasárnap a fővárosban a Dakar-szériába tartozó Közép-Európai-rali, a Critical Mass nevű kerékpáros felvonulás és a Föld Napja alkalmából szervezett események miatt. A Fővinform közlése szerint a lezárások miatt számos BKV-járat a megszokottnál rövidebb vagy módosított útvonalon jár. A rali mezőnye a Dózsa György út melletti parkolóból indul délelőtt. Délután 2 órától várhatóan 17 óra 30 percig az V. kerületi Károly körúton és a Deák Ferenc téren zajlanak a Föld Napja rendezvényei. A kerékpáros felvonulás résztvevői délután 4 órától gyülekeznek a Deák téren.

Hokisiker

Fennállása során először feljutott az A csoportba a magyar jégkorong-válogatott. Pat Cortina szövetségi kapitány együttese a szapporói divízió I-es világbajnokság utolsó napján 4-2-re nyert Ukrajna ellen. A torna legjobb csatárának Palkovics Krisztiánt választották.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában délutánra már határozott pluszban vannak a tőzsdék és Amerikáabn is folytatódhat az emelkedés. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telik a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×