eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sokszor azt sem tudjuk, mit ünneplünk

Tízből kilenc ember a családi ünnepeket, a karácsonyt, a húsvétot és a születésnapot tartja a legfontosabbnak. Az azonban nem mindig világos a magyar lakosság számára, hogy mit ünneplünk egyes jeles napokon - derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet új felméréséből.

A családi ünnepeket, a karácsonyt, a húsvétot, a születés- és névnapot tartja a legfontosabbnak tízből kilenc magyar - ismertette a GfK Hungária Piackutató Intézet új felmérésének eredményeit a szervezet igazgatója. Kozák Ákos az InfoRádiónak elmondta: a magyarok különösen ragaszkodnak a karácsonyhoz, ezt az ünnepet 1-2 százalék kivételével szinte mindenki családjával tölti.

A férfiak szeretnek a családtagok mellett kollégákkal, barátokkal ünnepelni, a nőkre - akik jobban odafigyelnek a családi ünnepekre - ez kevésbé jellemző - fűzte hozzá a szakértő.

A nemzeti ünnepekről való megemlékezés, az azokon való részvétel annál fontosabb, minél képzettebb valaki, és minél nagyobb településen él, míg az egyházi ünnepeket leginkább a 60 éven felüliek és a kisebb helységekben tartják lényegesnek - magyarázta a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója.

Bár az ünnepek fontosak az emberek számára, az, hogy pontosan miért is ünnepelnek, nem mindig világos számukra. Azt, hogy mi a karácsony apropója, 100-ból 86, míg azt, hogy honnan ered a húsvét hagyománya, 100-ból 78 ember tudja - közölte Kozák Ákos.

Arra, hogy miért ünnep a pünkösd, 100-ból csupán 9 ember tudta megadni a választ: e vasárnapon ünnepli az egyház a Szentlélek eljövetelét - mondta a szakértő, hozzátéve: a magasabb iskolázottságúak jobban ismerik ezeket a jeles napokat.

Sokan azzal sincsenek tisztában, milyen gyökerei vannak a nemzeti ünnepeknek. Október 23-a kapcsán volt, aki az aradi vértanúkat, a felszabadulást vagy az ellenforradalmat emlegette - jegyezte meg Kozák Ákos.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×