eur:
389.08
usd:
361.44
bux:
68649.87
2024. május 7. kedd Gizella

Problémás lehet Sólyom választása

Lapinformációk szerint Sólyom László köztársasági elnök Baka Andrást, a Fővárosi Bíróság nemrég kinevezett bíráját jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára. Baka András korábban nem dogozott Magyarországon bíróként, sőt az elmúlt években nem is élt Magyarországon, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságánál szolgált.

Érvek és ellenérvek egyaránt szólnak amellett, hogy a köztársasági elnök egy olyan embert jelöljön a Legfelsőbb Bíróság és egyben az Országos Igazságszolgáltatási Tanács élére, aki korábban nem volt a magyar bíróság tagja - mondta az InfoRádióba Fleck Zoltán jogszociológus. Baka András esetleges megválasztása azonban problematikus lehet.

Fleck Zoltán rámutatott: ismerve a bírói szervezet jelenlegi állapotát, számos előnye lehet annak, ha egy kívülről érkező ember friss szemléletet hoz. Mindez azonban veszélyeket is rejt magában. Baka András ugyanis nemhogy az igazságügyi szervezetet nem ismeri, de hosszú ideig nem is Magyarországon élt. Mint mondta, valóban felmerül a kérdés: vajon nincs olyan potenciális jelölt, aki sokkal inkább tisztában van a hazai viszonyokkal?

Megválasztásának jogszabályi akadálya nincs, ennek ellenére mégis valószínűsíthető, hogy ez problematikus lesz, és nem azért, mert Baka András korábban az MDF színeiben politizált.

Az utóbbi időben Sólyom László köztársasági elnök számos jelöltjét, mások mellett az ombudsmanjelölteket utasította vissza az Országgyűlés. A frakciók azt kifogásolták, hogy az államfő a jelölés előtt nem egyeztetett velük. Az LB-t és az OIT-et így várhatóan a helyettes vezetők irányítják majd.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×