eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Gyurcsány tovább keresi a stabil kormánytöbbséget

Már nemcsak az SZDSZ holdudvarához tartozó értelmiségiek, hanem politikusok is felvetik, hogy ismét Kuncze Gábornak kellene vezetnie a Szabad Demokraták Szövetségét. Maga a pártelnök, Kóka János is ezt szorgalmazza. Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki csütörtökön már arról beszélt, hogy felelőtlenség lenne a kisebbségi kormányzás, csak annyit mondott: szeretett Kuncze Gáborral dolgozni.

Kóka János hajlandó lenne átadni az SZDSZ elnöki tisztségét a korábbi pártelnöknek, Kuncze Gábornak. A jelenlegi elnök a távirati irodának azt mondta: a júniusi tisztújító küldöttgyűlésnek a konstruktív ellenzéki szerepre készülő SZDSZ megerősödéséről és a párt egységének megőrzéséről kell szólnia.

A politikus ezért is tartaná fontosnak, hogy ebben a helyzetben Kuncze Gábor ismét vezető szerepet töltsön be az SZDSZ-ben. Kóka János hozzátette: ha elindulna az elnöki posztért, ő támogatná a szavazatával.

A volt elnök az MTI-nek annyit mondott: nem tervezi, hogy megméretteti magát.

A szocialista pártelnök-miniszterelnök úgy kommentálta Kuncze Gábor esetleges visszatérését hírét, hogy szívesen dolgozott együtt a volt elnökkel. Gyurcsány Ferenc, bár az elmúlt napokban többször a kisebbségi kormányzás működőképessége mellett érvelt, csütörtökön már a többi MSZP-s pártvezetőhöz hasonlóan a koalíció megmentését is lehetséges forgatókönyvnek nevezte.

Szocialisták a koalíció mellett

A kormányfő az egyik kereskedelmi rádióban azt mondta: az országnak és a kormánynak az az érdeke, hogy stabil többség álljon a kabinet mögött. Hozzátette: "amennyiben programban meg tudunk állapodni - erre elsősorban az SZDSZ-szel van lehetőség - az az érdekünk, hogy keressük az együttműködés lehetőségét".

Hasonlóan gondolja az MSZP frakcióvezetője is. Lendvai Ildikó az Indexnek fogalmazott úgy, hogy - ugyan nem látja sok esélyét a koalíció további működésének, de - örülne egy új koalíciónak, ugyancsak az SZDSZ-szel. Hozzátette ugyanakkor, hogy rövid távon kisebbségi kormányzásra kell készülni.

Kérdés, hogy mit jelent a rövid táv, és vajon az MSZP egy Fodor Gábor vagy egy Kuncze Gábor vezette SZDSZ-t venne szívesebben. Ennél is nagyobb kérdés, hogy a két szabad demokrata politikus - akikről egyelőre nem tudni, hogy a júniusi küldöttgyűlésen indulnak-e az SZDSZ elnöki posztjáért - újra tárgyalna-e a szocialistákkal.

Kóka János szerint Kuncze Gábor a legtöbb ügyben támogatta őt, Fodor Gábor viszont a legvégsőkig kitartott amellett, hogy meg kell menteni a koalíciót. Mindehhez hozzátartozik, hogy az egészségbiztosítás és az adóreform témájában továbbra sem közeledett a két párt álláspontja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×