eur:
389.07
usd:
361.19
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Talán mégsem maradunk orvosok nélkül - a nap hírei

Szinte biztos, hogy megtartják a pénteki, egész napos munkabeszüntetést a BKV dolgozói; hat vidéki felsőoktatási intézmény kap összesen csaknem 29 milliárd forintot fejlesztésekre; előrelépésként értékelte a praxis-finanszírozásról tartott egyeztetést a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Sztrájk pénteken

Az esti egyeztetésen sem született megállapodás a BKV és a cégnél működő szakszervezetek sztrájkbizottsága között. Mivel az érdekképviseletek korábban azt közölték: szerda éjfélig tudnak egyeztetni, szinte biztos, hogy megtartják a pénteki, egész napos munkabeszüntetést. Korábban a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának elnöke azt mondta: okafogyottnak tartja a BKV-sztrájkot, mert a testület döntéseivel teljesítette a szakszervezetek mindkét feltételét. Lakos Imre az InfoRádióban azt mondta: a közlekedési vállalat vezetésének május 14-ig új paraméterkönyvet kell kidolgoznia, emellett felkérték Demszky Gábor főpolgármestert, hogy kezdje meg a BKV hosszú távú pénzügyi stratégiájának kidolgozását. Az este a BKV vezetése újabb megállapodás-tervezetet nyújtott át a sztrájkbizottságnak, amely viszont nem fogadta el a javaslatokat.

Fejlesztési milliárdok

Hat vidéki felsőoktatási intézmény kap összesen csaknem 29 milliárd forintot infrastrukturális és informatikai fejlesztésekre - jelentette be az önkormányzati és területfejlesztési miniszter. Bajnai Gordon azt mondta: a kormány döntésével az elmúlt húsz év legnagyobb felsőoktatási fejlesztése kezdődhet meg. A Fidesz felelőtlennek, és az osztogató politika újabb példájának tekinti a bejelentést. Sió László, az ellenzéki párt oktatási műhelyének vezetője olyan programnak nevezte a mostanit, amelynek árát a következő kormányok fizetik meg.

Éger bizakodó

Jelentős előrelépés történt a háziorvosok finanszírozásának kérdéseiben - mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke, miután egyeztetett az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatójával. Székely Tamás a kormányfő megbízottjaként tárgyal a kérdésről. Éger István az InfoRádióban elmondta: a kabinet már nem kérdőjelezi meg, hogy szükség van a háziorvosok kieső bevételeinek pótlására; ehelyett a megoldási lehetőségekről tárgyaltak. Korábban az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének nagygyűlése a háziorvosi szerződések felbontásáról határozott, amennyiben 30 napon belül nem kezdődik érdemi tárgyalás a praxisok finanszírozásáról.Ellenőriznek

Borsod-Abaúj-Zemplén megye államhatárhoz közeli térségeiben fokozott ellenőrzéseket vezettek be a dél-szlovákiai sertéspestis miatt - mondta a megyei főállatorvos. Gönczi Károly közölte: az intézkedés az állatokat, illetve állati termékeket szállító járművekre is vonatkozik. A szakember hangsúlyozta: a vizsgálatokra uniós előírások is kötelezik a magyar hatóságot. Hozzátette: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nincs sertéspestis, legutóbb két évtizeddel ezelőtt találtak olyan állatot, amelyben kimutatták a kórt.

Moszkvai egyengetés

A Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszáról szóló szerződésről tárgyalt Moszkvában a Gazprom vezérigazgatójával a magyar pénzügyminiszter. Alekszej Miller és Veres János legközelebb a jövő hónapban egyeztet a február 28-án aláírt kormányközi megállapodás részleteiről. A pénzügyi tárca vezetője kérdésre válaszolva elmondta: nem érintené Magyarországot, ha Ausztria kimaradna a Déli Áramlatból. A Gazprom és az OMV állítólagos nézeteltéréseit hétfőn hozta nyilvánosságra a Kommerszant című orosz gazdasági lap, de az OMV szóvivője még aznap tagadta, hogy bármiféle vita lenne közöttük. Veres János hozzátette: Európa nem veszi rossz néven Magyarországtól, hogy csatlakozott a Déli Áramlathoz, mert az energiabiztonság érdekében tett lépésnek tekinti azt.

Megemlékezés

A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek Budapesten a Holokauszt Emlékközpont, az Élet Menete Alapítvány és a Terror Háza Múzeum rendezvényein. Április 16-át 2000-ben nyilvánította az Országgyűlés a Holokauszt áldozatainak emléknapjává; 1944-ben ezen a napon kezdődött a magyarországi zsidóság gettóba telepítése.

Közös rendőrség

Boszniában elfogadta a rendőrség átalakításáról szóló két törvényt a parlament felsőháza; az alsóház már egy héttel korábban jóváhagyta a jogszabályokat, amelyek megalkotása az ország és az Európai Unió közötti társulási szerződés egyik fontos feltétele. A tervezetet négy év egyeztetés után, a boszniai szerbek, horvátok és muzulmánok megállapodásával hagyták jóvá. Olli Rehn, az unió bővítési biztosa közölte: a rendőrségi törvény elfogadása után már április végén aláírhatják a stabilitási és társulási szerződést Boszniával.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 18:04
×
×
×
×