eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Beperelhetik az utasok a sztrájkoló BKV-sokat"

Beperelhetők a sztrájkoló BKV-sok, mert nem biztosítottak elégséges szolgáltatást a legutóbbi munkabeszüntetéskor - állítja Lőrincz György ügyvéd. A munkajogi szakértő hozzátette: a bizonyítás nagyon nehéz, de véleménye szerint megnyerhető egy ilyen per.

A sztrájktörvény meghatározza, hogy milyen körülmények között jogellenes a munkabeszüntetés, és megállapít egy kötelmet a sztrájkolók számára - vagyis azt, hogy bizonyos közszolgáltatásoknak előírja az elégséges szolgáltatást - hangsúlyozta az InfoRádiónak az ügyvéd.

Ennek a kötelemnek a megszegése nem jelenti azt, hogy a sztrájk jogellenes - hangsúlyozta Lőrincz György, de az elégséges szolgáltatás nem biztosítása nyilvánvalóan jogellenes magatartás.

Véleménye szerint az általános kártérítési felelősségi szabály alapján tehát azok, akiknek kárt okoztak, érvényesítheti ilyen igényét - például, ha bizonyítani tudja, hogy be tudott volna menni a munkahelyére, ha a BKV-szakszervezetek biztosítják az elégséges szolgáltatást. Ez persze nem egyszerű - tette hozzá.

Az ügyvéd arról nem tud, indított-e valaki ilyen pert.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×