eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bayer: A költségvetési vitában dőlhet el a kisebbségi kormány sorsa

A mostani politikai válság oka, hogy teljesíthetetlenek voltak a 2006-os választási kampányban tett ígéretek - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Bayer József szerint Magyarországon tartósan nem tartható fenn kisebbségi kormányzás, a költségvetés év végi szavazása döntő lehet ebből a szempontból.

A mostani politikai válság oka részben az, hogy, bár 2004-ben, a Medgyessy-kormány bukása után már világossá vált: az osztogatás nem folytatható, a választásokra tekintettel 2006-ig mégsem történtek jelentős átalakítások, nem jelentek meg átfogó reformkezdeményezések - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Bayer József úgy véli: a legutóbbi parlamenti választások a populista ígéretek jegyében zajlottak, a licitálásban, ígérgetésben pedig Gyurcsány Ferenc még le is maradt Orbán Viktortól, a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjétől. Éppen ezért, amikor a kormányfőt hazudozáson kapják, arra is gondolni kell: ő bevallotta, hogy nem mondott igazat, míg Orbán Viktor ezt nem tette meg - közölte a szakértő.

Az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója szerint nem az a probléma, hogy Gyurcsány Ferenc a rögtön a választások után nem fedte fel, mire készül, előbb ugyanis saját pártját kellett meggyőznie arról, hogy a korábban követett politika nem folytatható.

A határozott politikai irányváltást a társadalommal is el kellett volna fogadtatni, legalábbis meggyőzően kellett volna érvelni amellett, hogy nincs más út, különben Magyarország hosszú távon lemarad gazdaságilag, amit mindenki meg fog sínyleni - fogalmazott Bayer József.

A költségvetési vita döntő lehet

Nem működhet tartósan a kisebbségi kormányzás Magyarországon - mondta a Magyar Tudományos Akadémia Politikai Tudományok Intézetének igazgatója, hozzátéve: az csak olyan államokban tartható fenn, amelyekben konszenzuskereső, együttműködésre hajló a politikai kultúra.

A szakértő hozzáfűzte: a 80-as évek óta még mindig érvényes az a gondolat, hogy Magyarországon a kölcsönös betartás demokráciája működik, ráadásul nálunk nem áll fenn a stabil demokrácia létrejöttének kedvező típusú politikai pluralizmus.

Bayer József szerint rendkívül ritka, hogy egy országban olyan kispártok működjenek, amelyeket az egyik vagy másik nagy politikai tömörülés ne fogadjon el koalíciós partnerként, úgy, ahogyan például a Fidesz a szabad demokratákat.

Az MTA Politikai Tudományok Intézetének igazgatója hozzátette: a szocialisták ugyan hajlandók lennének az MDF-hez közeledni, Dávid Ibolya pártja azonban a mai helyzetben a morális bukás kockázata nélkül nem léphet koalícióra velük.

Egy évig biztosan lehet kisebbségben kormányozni, a szakértő szerint éppen a költségvetési viták kimenetele dönti el, megmarad-e a szocialista vezetés - mondta a szakértő, aki nem zárja ki, hogy a kormány keresztül tud vinni bizonyos döntéseket a Parlamentben. Főleg azért nem, mert nem mindenkinek áll érdekében előre hozott választásokat tartani - fűzte hozzá Bayer József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×