eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Koszovó: a szerb gazdasági blokád kétélű fegyver

Koszovó gazdasága egyelőre nem életképes: az országot a nemzetközi erők működtetik - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa. Szilágyi Imre szerint ugyanakkor egy esetleges szerb gazdasági blokád kétélű fegyver lenne: akár Nagy Albánia létrejöttét is eredményezhetné. A szakértő arról is beszélt, hogy Koszovó függetlenné válása hivatkozási alap lehet más, kisebbségek lakta európai területek státuszának megváltoztatására.

Azzal, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét, még nem lett önálló állam: bár formálisan független, továbbra is nemzetközi protektorátus alatt áll - mondta az InfoRádiónak a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

Szilágyi Imre közölte: Koszovó gazdasági állapota lesújtó, az Európai Unió azonban ígéretet tett arra, hogy anyagilag támogatja az országot az első időkben. Ahhoz, hogy az állam gazdasági szempontból életképes legyen, az is kell, hogy megfelelően használja fel a meglévő, jó minőségű ásványi anyagokat - mondta a szakértő.

Előfordulhat, hogy a szerbek gazdasági bojkottot hirdetnek Koszovó ellen, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa szerint ugyanakkor ezzel legalább annyit ártanának maguknak, mint amennyi kárt okoznának az új államnak. Ráadásul kérdés - tette hozzá Szilágyi Imre -, hogyan tudnák Koszovót és annak lakosságát szelektíven kezelni, úgy, hogy az ott élő szerbek érdekei ne sérüljenek.

Szerbia a blokáddal még inkább arra sarkallja a Koszovóban és az Albániában élő albánokat, hogy még inkább együttműködjenek: ez megerősíti a Nagy-Albánia létrejöttének lehetőségét - mondta a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

Rövid távon nem fejeződhet be Koszovó függetlenedési folyamata - jelentette ki Szilágyi Imre, aki reméli: hogy ennek végeztével sem lesznek fegyveres összecsapások, ahogyan Bosznia-Hercegovina elszakadásának esetében sem. A szakértő hozzáfűzte: a többségi és a kisebbségi nemzet közötti feszültségek csak nagyon lassan fognak oldódni.

Jogalap

Felgyorsítaná a koszovói szerbek kivándorlását, ha Belgrád erre bíztatná őket. Szerbia nem ezt teszi: azt kéri, hogy maradjanak ott, hiszen arra számít, hogy előbb-utóbb visszaszerzi szuverenitását a függetlenségét kikiáltó Koszovó felett - mondta a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

Ennek egyik feltétele, hogy a szerbek ott maradjanak Koszovóban, hiszen, ha elköltöznének, még kevésbé lenne jogalap a terület visszaszerzésére - közölte Szilágyi Imre.

A legnagyobb felelősségük a nemzetközi szervezeteknek van: ezek ugyanis elvben képesek megakadályozni a komolyabb összecsapásokat. Amennyiben ilyenek nem lesznek, a koszovói szerbek minden bizonnyal nem költöznek - tette hozzá a szakértő.

Koszovó függetlenedése hivatkozási alapot jelenthez más országok autonóm területei számára is. Oroszországnak például szembe kell néznie ezzel, az viszont, hogy ott mi történik, az orosz fegyveres erőktől függ - mondta a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa.

Szilágyi Imre hozzáfűzte: Csecsenföld már - Koszovótól függetlenül - rég kiválhatott volna, a katonai erőviszonyok azonban nem tették ezt lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×