eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Csaba László: "A világon sehol sem működött" Gyurcsány programja

Csaba László közgazdász szerint megkésett a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által hétfőn bejelentett új tulajdonosi program. A szakértő nem látja okát, hogy miért kellene ma állami vagyont osztogatni. A kormányfő országértékelő beszédében hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott: az új program keretében kedvezményesen vásárolhatnának állami cégektől tulajdont a magyar állampolgárok.

Megkésett a kormányfő által hétfőn bejelentett új tulajdonosi program - vélekedett Csaba László.

A közgazdász az InfoRádióban kifejtette: két évtizeddel ezelőtt, amikor azt hitték, hogy nem lesznek magyar, cseh és lengyel nagytőkések, akkor azt gondolták, úgy lehet csak nemzeti tulajdont teremteni, ha kiosztják azt a nép között, ám kiderült, hogy vannak nagytőkések és nemzetközi befektetők is.

A szakértő szerint nincs oka annak, hogy most kellene az állami vagyont osztogatni. A közgazdászok ezt már korábban sem tartották jó ötletnek - tette hozzá Csaba László.

A közgazdász hangsúlyozta: ez a gondolat két évtizeddel ezelőtt széles körben elterjedt, de a világon sehol nem működött.

Ez a megoldás a privatizáció társadalmi elfogadtatását és a vállalatok jobb működtetését sem tudja elérni - emelte ki Csaba László.

A szakértő szerint az Állami Autópálya-kezelő Zrt., a Szerencsejáték Zrt., a Magyar Villamosművek Zrt. és a Magyar Posta Zrt. kisebbségi részvényeit lehetne szétosztani a miniszterelnök által meghirdetett program keretében, bár az lenne a helyes, ha a cégeket a tőzsdére vinnék, és egy részét kedvezményes formába leginkább a dolgozók között értékesítenék. Ebben az esetben hatékonyabban működnének a társaságok, mint korábban - tette hozzá.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×