eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

A kórházak nagy része nem tud eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek

A kórházak nagy része képtelen lesz eleget tenni a legújabb várólista rendeletnek, amely szerint betegfogadási listát kell vezetni minden olyan területen, amely nem tartozik az intézményi várólistához. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke elmondta, az intézmények és az OEP sincs felkészülve arra, hogy február elsejével elindulhasson a rendszer. Az egészségügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy a kórházak további türelmi időt kérnek.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az intézmények nagy része nem tudja majd péntektől a jogszabályoknak megfelelően vezetni a betegfogadási listákat.

Varga Ferenc az InfoRádióban kiemelte: a várólistákról szóló rendelet módosítása vezette be a betegfogadási lista fogalmát, ugyanakkor a vonatkozó rendeletet csak néhány napja ismerték meg a kórházak. A betegfogadási listára például akkor kerülhet valaki, ha eleve kér egy bizonyos időpontot vagy orvost.

A gond az, hogy ennek a listának a felállítása és a jelentési kötelezettség olyan határidővel jelent meg, amelyet a kórházak nem tudnak tartani - hangsúlyozta a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Kifejtette: január 23-án jelent meg a rendelet, január 28-án jutott el a kórházakhoz, de február elsejétől már a betegfogadási listát kellene vezetni, és a jelentési kötelezettségnek is két héten belül, minden hónap 15-éig eleget kellene tenni.

Az OEP-nek kell elkészíteni azt a szoftvert, amely kapcsolódik az intézményi informatikai rendszerekhez, de ez még nincsen kész - emelte ki Varga Ferenc.

Ha a kórházak elmulasztják a jelentési kötelezettségüket, akkor szankcióként a teljesítménydíjból két százalékot vonnak le - közölte.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az előjegyzési lista mindenki érdekeit szolgálta, így ezt kellett volna javítani, és akkor az egész rendszer jól működne.

Az ügyben délután egyeztet az egészségügyi tárca az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral és az Egészségbiztosítási Felügyelet képviselőivel.Egy kormányrendelet szerint február elsejétől az egészségügyi szakellátásokban is listát kell vezetni a betegek jelentkezéséről és a kezelésekről.

Az intézmény úgynevezett betegfogadási listát köteles bevezetni azokra az ellátásokra, amelyekre eddig nem volt várólista.

Gyakorlatilag egy új várólistáról van szó, amely a korábbi bejelentkezési rendszert váltja fel.

A betegfogadási lista a szakrendelésekre is vonatkozik. Minden egyes szakrendelésnek külön listát kell vezetnie, így ha egy kórházban 30 szakrendelés van, akkor a 30 szakrendelés összes betegének adatát fel kell dolgozni.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ez olyan mennyiségű adatot jelent kórházanként, hogy ha már el is készült volna az OEP listakezelő szoftvere, akkor sem tudják, hogy képesek lennének-e a megnövekedett adminisztrációs feladatokat ellátni.

Az új rendszer a betegeknek nem jelent plusz terhet, a listára a háziorvos teszi a beutaltakat. A kórházaknak a betegfogadási listáról is minden hónap 15-éig jelentést kell tenniük az Egészségbiztosítási Felügyeletnél.

A jelentésben szerepelnie kell a listára kerülés időpontja mellett annak is, hogy a beteg megjelent-e az adott időpontban, és ha nem, miért. Ha új időpontban történt a kezelés, azt is jelezni kell.

A kormányrendelet szerint hét területen - szemészeti, ortopédiai, sebészeti, kardiológiai, urológiai, nőgyógyászati és fül-orr-gégészeti szakellátásokon - kell betegfogadási listát vezetni.

A Magyar Kórházszövetség, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesülete és a Medicina 2000 Szakorvosi Szövetség levélben kérte a minisztert, hogy átmenetileg függessze fel jogszabályt, mert az intézmények nem tudják teljesíteni az előírásokat. A rendelet szerint ezért megbírságolhatják a kórházakat.Az egészségügyi miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy a kórházak további türelmi időt kérnek, és azt állítják, hogy képtelenek eleget tenni a legújabb várólista-rendeletnek.

Horváth Ágnes azt mondta: a büntetéssel egy hónapot várnak, vagyis ennyi türelmi időt kapnak a kórházak. Március 15. után a finanszírozás 2 százalékát vonják el attól az intézménytől, amelyik nem teszi közzé a várólistát.

A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy egyes kórházaknak nincsen honlapja, így a várólistát sem tudják a világhálón közölni.

Horváth Ágnes hangsúlyozta: a nyilvános várólisták célja az, hogy minden nyilvános legyen. A tárcavezető hozzátette: a kórházaknak nem két napjuk volt a kötelezően előírt várólista nyilvántartás létrehozására.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×