eur:
389.64
usd:
361.97
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ha ivott, számoljon, mielőtt autóba ülne!

Egy üveg sör körülbelül két és fél óra alatt ürül ki a szervezetből - mondta az InfoRádió által megkérdezett toxikológus. Zacher Gábor hozzátette: az alkohol lebontásának pontos idejét sok dolog befolyásolja.

A kaukázusi rasszba tartozó felnőtt emberek szervezete egy óra alatt átlagosan 10 grammnak megfelelő mennyiségű alkoholt tud lebontani - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor toxikológus.

A szakértő hozzátette: az is sok mindentől függ, hogy a szervezetben mennyi idő alatt jelentkezik a csúcskoncentráció, és hogyan szívódik fel az alkohol.

A toxikológus arról is beszélt, hogy különbséget kell tenni a szonda, illetve a vérteszt eredménye között. Egy pohár sör elfogyasztása után - a szájban maradt alkohol miatt - a szonda erősen elszíneződne, ám ugyanebben az időben az illető véralkoholszintje nulla lenne.

Tizenöt perccel a sör elfogyasztása után a szájban már alig érezhető az alkoholszag, míg a véralkoholszint emelkedni kezd - magyarázta Zacher Gábor.

A toxikológus elmondta: félliternyi, 5 százalékos alkoholtartalmú sör 2,5 gramm alkoholt tartalmaz. A csúcskoncentráció a szervezetben a sör elfogyasztása után egy órával jelentkezik, ezt követően pedig megkezdődik az alkohol lebontása.

A szervezet ennyi sört körülbelül 2-2,5 óra alatt képes lebontani: ezután a szonda már nem színeződik el, a vérvizsgálat is negatív eredményt hoz - fűzte hozzá a szakértő, aki figyelmeztetett: magasabb alkoholtartalmú vagy kisebb mennyiségű sör elfogyasztásánál a számok és az időtartamok természetesen változnak.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×