eur:
389.07
usd:
363.59
bux:
68073.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Átírt Radnóti-vers: a művészeti autonómiára hivatkozik a megrendelő

A Brusznyai-emlékművet megrendelő Védegylet Veszprémért Egyesület elnöke szerint Melocco Miklós dolga, hogy milyen alapon írta át Radnóti Miklós verssorát. Bélafi László elismerte, hogy a szobrászművész egyeztetett velük a változtatásról. Arra viszont kitérő választ adott, hogy most lecserélik-e a szót, vagy megvárják, amíg a jogörökös észreveszi a hibát és kötelezi őket az eredeti mondat visszaállítására.

Melocco Miklós alkotó művészeti autonómiával rendelkezik, és ezt az egyesület tiszteletben tartja - mondta az InfoRádiónak a Brusznyai-emlékművet megrendelő Védegylet Veszprémért Egyesület elnöke annak kapcsán, hogy az azon szereplő Radnóti Miklós-vers egyik sorát a szobrászművész átírta.

Bélafi László kiemelte: a szobrászművész egyeztetett velük a változtatásról, és arról is szó volt, hogy fel kellene tüntetni, hogy megváltoztattak egy sort.

A Védegylet Veszprémért Egyesület elnöke közölte, hogy nem volt több hónap arra, hogy a verssor átírásával szembesüljenek, mert az emlékmű készen érkezett Veszprémbe. Az emlékművet helyben kellett összeállítani, és a felirat már szerepelt rajta - tette hozzá.

Bélafi László közölte: ha Melocco Miklós úgy gondolja, hogy a szövegnek így kell szerepelnie az emlékművön, akkor így is fog.

A szervezet várja azok jelentkezését, akiknek az idézettel problémájuk van, hogy megtalálhassák a lehető legjobb megoldást, és az emlékmű igazi művészi nagyságát értékelhesse a közönség - fejtette ki.

Az egyesület elnöke arra kitérő választ adott, hogy most lecserélik-e a szót, vagy megvárják, amíg a jogörökös észreveszi a hibát és kötelezi őket az eredeti mondat visszaállítására.

Melocco Miklós a veszprémi Brusznyai-emlékművön szereplő, Nem tudhatom című versből származő idézet egyik szavát változtatta meg. Az alkotó a "csecsszopók" szót "csecsemőkre" cserélte, és azzal indokolt, hogy az eredeti nem tetszett neki.

A szobrászművész az InfoRádiónak elmondta: tisztában van azzal, hogy "durva dolgot" művelt, amihez sokak szerint nincs joga, mások szerint viszont igen.

Az InfoRádió által megkérdezett irodalomtörténész helyteleníti Melocco Miklós önkényes eljárását. Szörényi László úgy véli, hogy az irodalmi szövegeket csak a szerző szándéka és a keletkezés nyelvállapota szerint szabad kezelni, az idézet pedig szó szerinti megismétlést jelent.

Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint Melocco Miklós törvényt sértett akkor, amikor a jogörökös engedélye nélkül írta fel művére Radnóti Miklós egyik verssorát, és akkor is, amikor átfogalmazta azt.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A mesterséges intelligencia felveszi a harcot a banki csalásokkal

A Visa két új mesterséges intelligencia alapú csalásmegelőző, kockázatcsökkentő megoldást jelentett be, melyek a csalások lehetőségét az azonnali, számlák közötti és az online fizetések esetében csökkentik a Visa hálózatán belüli és azon kívüli tranzakciók esetén is - közölte a társaság. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×