eur:
385.3
usd:
354.4
bux:
68332.86
2024. május 21. kedd Konstantin

Torzít a média: nem nő a brutalitás

Érdemes megvizsgálni, hogy minden esetben helyes-e csak a 14 év fölöttieket büntetni - mondta Gyurkó Szilvia kriminológus, az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában. A szakértő hozzátette, kérdés, hogy a magyar bírók fel vannak-e készülve a beszámíthatóság vizsgálatára gyerekek esetében.

Gyurkó Szilvia elmondta: a 12 éves késelő kisfiú ügyében felállt egy esetbizottság, amely azt tekintette át, hogy a jogszabályok milyen lehetőséget adtak a reakcióra.

A csoport végkövetkeztetése az lett, hogy a jogszabályok szélesebb mozgásteret biztosítottak a gyermekvédelmi szakembereknek, mint amekkorát ők kihasználtak - tette hozzá.

A kriminológus szerint ez azt jelenti, hogy elsősorban nem a jogszabályokkal, hanem azok végrehajtásával van a gond.

Gyurkó Szilvia közölte: érdemes megvizsgálni, hogy minden esetben helyes-e csak a 14 év fölöttieket büntetni.

A szakértő hozzátette, kérdés, hogy a magyar bírók fel vannak-e készülve a beszámíthatóság vizsgálatára gyerekek esetében.

A statisztikák szerint az elmúlt öt évben nem mutatható ki dinamikus növekedés sem a gyerekkorúak, sem a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények számában - mondta Gyurkó Szilvia.

Nagyjából 3.600-3.700 ismert bűncselekményt követnek el a gyerekek évente. Ezek közül csaknem háromezer vagyoni bűncselekmény. Az esetek körülbelül harminc százalékában történik erőszak - fűzte hozzá.

A kriminológus szerint az erőszakos cselekmények nagyobb médiavisszhangot kapnak, viszont a statisztikák nem támasztják alá azt a nézetet, hogy ezek a bűncselekmények egyre brutálisabbak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×