eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

A kór, amely naponta meggyilkol egy nőt Magyarországon

Az alultájékoztatottság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő méhnyakrákban - mondta az InfoRádiónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke az Európai Méhnyakrákmegelőzési Hét kapcsán. Vasváry Artúrné hozzátette: az Európai Unióban egységesíteni fogják a nőgyógyászati szűrések kötelező szakmai minimumszintjét.

Egységesítik az Európai Unióban a nőgyógyászati szűrővizsgálatok szakmai minimumszintjét - tájékoztatta az InfoRádiót a Magyar Rákellenek Liga elnöke.

Vasváry Artútné hozzátette: fontos, hogy a nők megfelelő felvilágosítást kapjanak a szűrésekről, és az azok segítségével elkerülhető betegségekről.

A liga elnöke közölte: ma még nem lehet tudni pontosan, hogy a humán papillómavírus (HPV), a méhnyakrák egyik okozója elleni vakcina hány évig ad védettséget, ezért azoknak is el kell járniuk a szűrésekre, akik beoltatták magukat.

Sok nő még nem értette meg, hogy a szűrővizsgálatokra a rák kialakulásának megelőzése miatt kell járni, vagyis azoknak is rendszeresen meg kell jelenniük nőgyógyászuknál, akik teljesen tünetmentesek - tette hozzá a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Manapság a tájékozatlanság és a szűrések elhanyagolása miatt naponta meghal egy nő Magyarországon. A cél az - mondta Vasváry Artúrné -, hogy azokat a nőket is megszólítsák, akik egyáltalán nem mennek nőgyógyászhoz, és nem ismerik a betegség következményeit.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke közölte: az szeretnék elérni, hogy csökkenjen a méhnyakrákban elhunyt nők száma Magyarországon.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×