eur:
389.58
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Horn Gábor: Tavasszal el kell fogadni az adóreformot

Az Országgyűlésnek idén tavasszal el kell fogadnia az adóreformot - hangsúlyozta Horn Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. Az SZDSZ ügyvivője közölte: jelenleg a koalíciós szakmai egyeztetések folynak az adóreform-javaslatokról. Hozzátette: átmenetileg elképzelhetőnek tartja, hogy az egészségbiztosítási pénztárak 100 százalékos állami tulajdonként alakuljanak meg.

Az adóreformot 2008 tavaszán el kell fogadnia az Országgyűlésnek - mondta Horn Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hangsúlyozta: fontos, hogy májusig, júniusig elfogadják az adótörvényeket, mert így marad elég idő a felkészülésre az átalakítás előtt.

Az SZDSZ ügyvivője kiemelte: elkerülhetetlen, hogy valódi adóreform legyen, és ezt diktálja a gazdasági kényszer is. Át kell alakítani az adórendszert, versenyorientáltabbá kell tenni, és több pénzt kell hagyni az embereknél - közölte.

A kormánypárti politikus kifejtette, hogy nincs a kormány előtt egy javaslat sem, a kormány és a kormánykabinet sem tárgyalt még erről, egyelőre koalíciós szakmai egyeztetések zajlanak hat javaslatról. Amellett döntöttek, hogy vizsgálják meg mekkora a mozgástér, mennyi pénz áll rendelkezésre - tette hozzá.

Az SZDSZ-es politikus hangsúlyozta: az egészségügy mindenütt a világon hosszú távon megtérülő, jó befektetés, hiszen egyre nő az egészségügyi fogyasztás.

Horn Gábor átmenetileg elképzelhetőnek tartja, hogy az egészségbiztosítási pénztárak 100 százalékos állami tulajdonként alakuljanak meg. Ez akkor történhet meg, amennyiben nem kel el mind a 22 terület, de egy tender során később 49 százalékos tulajdont értékesítenének - fejtette ki.

Az ugyanakkor működésképtelen lenne, ha az OEP-en belül alakítanának ki 7-8 kis államot, és ez rosszabb helyzetet eredményezne a jelenleginél - vélekedett az államtitkár.

Az SZDSZ fel fogja keresni az Állami Számvevőszéket a párt gazdálkodásáról készített beszámoló kapcsán - mondta a párt ügyvivője.

Horn Gábor kiemelte: nem értik azt a nyilatkozat, miszerint az SZDSZ több ponton megsértette a számviteli törvényt a 2005-ös, 2006-os gazdálkodásáról készített dokumentum összeállításakor, ugyanis korábban elfogadták az erre a két évre vonatkozó beszámolót.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×