eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Tudja, mennyire ismertek és népszerűek a leggazdagabbak?

Novemberi közvélemény-kutatásában a Forsense Piackutató és Stratégiai Tanácsadó Intézet arra volt kíváncsi, hogy mennyire ismertek és népszerűek a leggazdagabb magyarok, hogyan vélekednek az emberek a legtehetősebbek politikai befolyásáról, és mit gondolnak, mi kell ahhoz, hogy valaki jelentős vagyonra tegyen szert.

A kérdezetteknek mindössze két százaléka tudta sorrendben megnevezni Magyarország három - a Napi Gazdaság kiadványa szerinti - leggazdagabb emberét, Demján Sándort, Csányi Sándort és Várszegi Gábort. A válaszadók fele ugyanakkor egyiküket sem tudta megnevezni.

Demján Sándort a kérdezettek 24 százaléka tartotta a leggazdagabb magyarnak, de Csányi Sándort is 13 százalékuk jelölte az első helyre. Ha eltekintünk a sorrendtől, akkor Demján Sándort a kérdezettek 31, Csányi Sándort 28, Várszegi Gábort 5 százalék nevezte meg.

A kérdezettek 5 százaléka vélte úgy, hogy Gyurcsány Ferenc Magyarország leggazdagabb embere (összesen 8 százaléka jelölte a lista valamelyik helyére a miniszterelnököt), Kóka Jánost pedig 2,3 százalék gondolta a leggazdagabb magyarnak (összes említés: 4,7 százalék), holott mindketten csak jóval hátrébb szerepelnek a sorrendben.

Csányit és Demjánt ismerik a leginkább

A kérdezettek háromnegyede nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy kit tart Magyarország legbőkezűbb emberének, 13 százalékuk Demján Sándort, 6 százalékuk pedig Csányi Sándort jelölte meg.

A leggazdagabb emberek közül ötre részletesebben is rákérdezett a Forsense. Mint kiderült, Demján Sándor és Csányi Sándor ismertsége tekinthető kiemelkedőnek: Csányit a kérdezettek 78, Demjánt 72 százaléka ismeri, Széles Gábor ismertsége 50 százalékos, Leisztinger Tamás nevét a kérdezettek mintegy kétharmada nem hallotta még.

A kérdezetteknek csak kisebb hányada tudta a leggazdagabbak cégeit megnevezni. A Csányi Sándort ismerők fele tudta kötni az üzletember nevét az OTP-hez, 4 százalék a MOL-hoz és a Pickhez, 3 százalék a Délhúshoz, 2 százalék a Csányi Pincészethez és a Villányi Törköly Kft-hez, további cégeket a kérdezettek kevesebb mint 1 százaléka nevezett meg.

Befolyásosnak tartják őket

A milliárdosok rokonszenvindexe egy-két kivételtől eltekintve a rosszabb anyagi helyzetben élők körében magasabb. A legfeljebb havi nettó 125 ezer forintból élő családokban, a lakótelepen élők, az 55 év felettiek között majd minden esetben átlag feletti a rokonszenvindex, és Széles Gábor kivételével ez elmondható az MSZP szavazóiról is.

Az öt leggazdagabb magyart ismerők jelentős része, 25-40 százaléka nem tudja megítélni, hogy a nagyvállalkozóknak van-e bármilyen befolyása a politikai életben. Azoknak azonban, akik válaszoltak a kérdésre, tekintélyes hányada, legalább 50 százaléka úgy gondolja, hogy az öt leggazdagabb magyarnak nagy, vagy nagyon nagy befolyása van a közéletre.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×