eur:
389.58
usd:
361.87
bux:
68430.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

"Nem igaz, hogy üres szerelvényekkel szaladgál a MÁV"

Egyetlen vonat sem indul Szegedről, a csongrádi megyeszékhelyen ugyanis minden vonatindító pozícióban sztrájkolnak - mondta az InfoRádióban Sigulinszky Tibor, a MÁV szóvivője.

Bár Szegedről egyetlen vonat sem indul el, Szombathelyen lassan helyreáll a vasúti közlekedés, Vas megyében késésekkel ugyan, de minden vonat elindul - mondta el a MÁV szóvivője.

Sigulinszky Tibor az InfoRádióban elmondta azt is: országosan a vonatok 40-45 százaléka közlekedik. A fővonalakon elindul 2-3 járat, több mellékvonalon azonban leállt a közlekedés.

A szóvivő hangsúlyozta: a vonatokon vannak utasok, nem igaz tehát Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnökének kijelentése, miszerint "üres szerelvényekkel szaladgál a MÁV".

Ennek ellenére a szóvivő azt ajánlja: aki teheti, halassza el az utazását hétfőről.

Követeléseik nem változtak

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok társadalombiztosítási követeléseik alátámasztására indított hétfőn általános országos sztrájkot, határozatlan időre. A Liga elnöke közölte: követeléseik nem változtak.

Azt várják, hogy a kormány vonja vissza az egészségbiztosítás privatizációját lehetővé tevő törvényjavaslatot, amelyről hétfőn szavaz az Országgyűlés, illetve tiltakoznak az új nyugdíjszámítás szabálya ellen, amely 8-10 százalékos nyugdíjcsökkenést jelent a januártól nyugdíjba vonulóknak.

Gaskó István közvélemény-kutatási adatokra utalva elmondta: a követeléseiket a megkérdezettek 70 százaléka fontosnak tartja, 63 százaléka pedig elfogadhatónak nevezte ennek követelésére a sztrájkot.

A hétfői általános sztrájkban a vasútnál, az egészségügyben, a közoktatásban, a repülőtéren, az elektronikai iparban, két Volán-társaságnál, illetve más szervezeteknél dolgozók vesznek részt.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy ítéli meg, hogy a kormány megállapodása a Volán, a BKV, a MÁV egy részét képviselő érdekképviselettel a gondok elodázását jelenti, és ezekben a kabinet a befektetői lobbi érdekeit képviseli a közérdekkel szemben.

Kerpen Gábor, a Liga alelnöke, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke elmondta: a közoktatásban több száz intézmény dolgozói sztrájkolnak, ami 10 ezres nagyságrendet jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×