eur:
389.24
usd:
360.77
bux:
68445.11
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Több mint 20 érdekképviselet csatlakozott a hétfői sztrájkhoz - a nap hírei

Több mint 20 érdekképviselet csatlakozott a hétfői országos munkabeszüntetéshez. Irakban átadták a déli Bászra tartomány fölötti ellenőrzést a bagdadi kormánynak a brit haderők. Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar úszóválogatott a debreceni rövidpályás Európa-bajnokságot. A nap hírei 2007. december 16-án, szombaton.

Hétfői sztrájk

Országos sztrájk lesz hétfőn az egészségbiztosítási rendszer tervezett átalakítása miatt, a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége felhívásához 21 érdekképviselet csatlakozott.

A munkabeszüntetésben vasutasok, pedagógusok, egészségügyi dolgozók, és más ágazatok, köztük a villamos-energia ipar és a Budapest Airport egyes szakszervezetei is részt vesznek.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége országszerte több mint 40 helyen tart félpályás útlezárásokat.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete határozatlan időre hirdette meg az akciót reggel 6 órától, az elégséges szolgáltatásokról vasárnap délután sem sikerült megegyezni, ezért reggel 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényről név szerint szavaznak a képviselők hétfőn a Parlamentben. Ezt a Fidesz kezdeményezte és a javaslatot az MSZP is támogatta.

Tarlós István, az ellenzéki párt fővárosi frakciójának vezetője arról számolt be, hogy a Fidesz által 250 ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a lakosság 76 százaléka nem akarja, hogy az Országgyűlés megszavazza az egészségügy átalakításáról szóló tervezetet.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP Országos Választmányának szombati ülése után azt közölte: biztos abban, hogy a parlament hétfőn jóváhagyja az egészségbiztosítási törvényt.

Az MDF javaslata Kákosynak

Informatikai és hírközlési szakállamtitkár kinevezésére kérte Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési minisztert a Magyar Demokrata Fórum Informatikai Kabinetje.

A testület nyílt levelében úgy vélte: az informatika területének megerősítésére lenne szükség. A kabinet álláspontja szerint a szakállamtitkár kinevezésével 3 év alatt elérhető lenne az információs társadalom 3 alappillérének megszilárdítása: a megfelelő infrastruktúra kiépítése, az irodai funkciók alkalmazásához szükséges ismeretek átadása milliók számára, és a digitális esélyegyenlőség megteremtése.A britek átadták Bászra ellenőrzését

Irakban átadták a déli Bászra tartomány fölötti ellenőrzést a bagdadi kormánynak a 2003 márciusa óta ott állomásozó brit haderők.

A ceremóniát a bászrai repülőtéren lévő brit támaszponton rendezték; az átadásról szóló jegyzőkönyvet a tartományi kormányzó és a délkeleti országrész többnemzetiségű erőinek brit parancsnoka írta alá.

Az ünnepségen részt vett a brit külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője is. Bászra az utolsó volt a négy legdélibb tartomány közül, amely visszakerült az irakiak ellenőrzése alá. A körzetben kevesebb mint 5 ezer brit katona állomásozik, de bejelentették, hogy számuk a jövő év elején a felére csökken.

Hideghullám Görögországban is

Hideghullám és sűrű havazás érte el a hét végén Görögország északi részét. Szaloniki repülőterének forgalmát is érintette a havazás.

Közben tovább tart az ítéletidő Olaszországban is, a hó és jég több körzetben fennakadásokat okozott a közlekedésben.

Calabriában mínusz 15 fokot is mértek, és a hatóságok kötelezővé tették a hóláncok használatát az autósok számára a jégpáncél borította utakon. Ugyancsak szünetel a forgalom Bari és Brindisi repülőterén.

Kodály sírjánál emlékeztek

Megemlékezést tartott Kodály Zoltán sírjánál a Farkasréti temetőben a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság a zeneszerző születésének 125-ik, halálának 40-ik évfordulója alkalmából.

Ezzel a kettős évforduló tiszteletére rendezett jubileumi év a záráshoz érkezett. Este a Zeneakadémián ünnepi műsor hangzott el Kodály Zoltán műveiből, a Magyar Állami Operaházban pedig a Psalmus Hungaricust és a Székelyfonót játszották.

Kilenc magyar érem a debreceni úszó Eb-n

Négy arany-, két ezüst- és három bronzéremmel zárta a magyar úszóválogatott a debreceni rövidpályás Európa-bajnokságot.

Az utolsó napon Gyurta Dániel 200 méteres mellúszásban új Európa-csúccsal nyert. Korábban Cseh László mindhárom számában aranyérmet szerzett.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×