eur:
389
usd:
361.31
bux:
68722.54
2024. május 7. kedd Gizella

Romaügy vagy pedagógiai kérdés?

A szocialisták oktatási munkacsoportja azt támogatja, hogy roma és nem roma gyermekeket ne lehessen erőszakkal egy osztályba zárni. Vezetőjük, Tatai-Tóth András a formai megoldásokat kevésnek tartja, szerinte a lemaradóknak felzárkóztató programokat kellene szervezni, a jó képességűeket pedig hagyni, hogy gyorsabban haladhassanak. A politikust a roma szervezetek azonnal bírálták, mert mint mondták: a pedagógiai problémába nem lenne szabad belekeverni a roma kérdést.

Tatai-Tóth András a Népszabadságban fejtette ki: munkacsoportja nem támogatja, hogy roma és nem roma gyermekeket erőszakkal egy osztályba zárjanak.

Szerinte például matematikából vagy fizikából nem szerencsés, ha a lemaradók feltartják a jobb képességűeket, de például rajz- vagy testnevelésórán együtt lehetnének a gyermekek.

A témában az InfoRádió is megkereste a politikust, aki elmondta: továbbra is híve az integrációnak, ennek azonban a feltételeit is meg kell teremteni, nem elég, ha csak utasításba adják az együtt tanulást, szerinte ugyanis pusztán az a tény, hogy a parlament elrendelte az integrált oktatást, még nem old meg semmilyen problémát.

Mint mondta: az erőszakos integrációnak nem a szegregáció az ellentéte, hanem a normális integráció. A gyermekeket pedig úgy kell együtt nevelni, hogy azt a szülők is elfogadják, és a gyermekekre is építően hasson.

A Roma Polgárjogi Alapítvány szerint azonban az álláspont szemben áll a kormány roma oktatáspolitikájával, de még az alkotmánnyal is.

Horváth Aladár szerint, ha pedagógiai kérdésről van szó, abba nem lenne szabad belekeverni a roma ügyet.

Mint mondta, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyengébb képességű gyermekeknek 2-3 évre van szükségük a felzárkózáshoz.

Integrációjuk azonban a társadalom, vagy például a munkaerőpiac szempontjából is nagyon fontos.

Horváth Aladár Tatai-Tóth András nyilatkozata után állásfoglalást vár a kormánytól a roma oktatáspolitikájukról.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×