eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Gazsó: a kormány a társadalom érdekeit a tőkének rendeli alá

Egyenlőtlen és igazságtalan a magyar társadalom, amelynek egyharmada esélytelen, mert kiszorult minden lehetőségből. Nincs olyan erős civil társadalom, amely képes volna ellenőrizni és befolyásolni a politikai elitet, így az azt csinál, amit akar - mondta az Inforádiónak Gazsó Ferenc szociológus.

A társadalom alsó egyharmada nem rendelkezik a munkamegosztásban olyan státusszal, jövedelemmel, amely garantálná a megélhetéshez szükséges anyagi javak megszerzését - hangsúlyozta a szociológus, aki szerint ez a réteg alacsony iskolázottságú, szakképzetlen, így a munkaerőpiacon is hátrányos a helyzete.

Ennek a rétegnek nincs esélye sem a felemelkedésre - összegezte Gazsó Ferenc, aki magyar sajátosságnak nevezte, hogy nagy részben a falusiakra, illetve azokon a településeken élőkre jellemző, amelyeknek nincsen gazdasági potenciálja.

Hatszáz olyan település van, ahol a keresőképes lakosság foglalkoztatottsága alig haladja meg a húsz százalékot - figyelmeztetett a szociológus.

A felső középosztály aránya 4-5 százalék, van egy viszonylag szűk középosztály, amelynek a státusza szintén bizonytalan, és van egy hatalmas tömeg a társadalom alján. Közülük 12 százalék az abszolút szegények aránya - tette hozzá Gazsó Ferenc, aki azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországon nem lehet igazolni, hogy a vagyonosodás megszolgált.

A magyar társadalom instabil, de a tűrőképesség nagyon nagy. A látszólagos stabilitás addig létezik, amíg a társadalom apatikusan tűr - figyelmeztetett a szociológus, aki szerint a gazdaság dinamizálása nélkül a társadalom nem lesz igazságosabb, a hazai gazdaság felzárkóztatása nélkül pedig nem lehet szó dinamikus fejlődésről.

A multinacionális cégek állítják elő a nemzeti össztermék 70 százalékát, de a közteherviselésben nem vesznek részt - tette hozzá Gazsó Ferenc, aki szerint ez semmi nem indokolja.

A szociológus szerint a reformintézkedések teljesen más célt szolgálnak, mint amit a kormány állít. A társadalom minden szféráját a tőke érdekeinek rendelik alá, vélekedett, s ennek következtében a társadalmi egyenlőtlenség tovább nő majd, és nincs olyan civil társadalom, amely korlátozni tudná az elitet.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, nagyon rossz a helyzetben ukrán hadsereg – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az ukrán haderő frissen toborzott katonái demoralizáltak, rosszul képzettek és fizikailag és mentálisan is felkészületlenek – írja elemzők és ukrán parancsnokok értékelésére hivatkozva a Financial Times. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×