eur:
385.51
usd:
355.09
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Gyurcsány és a "brutális őszinteség"

Tavaly, két héttel az önkormányzati választások előtt került nyilvánosságra az a miniszterelnöki beszéd, amely a szocialisták májusi balatonőszödi frakcióülésén hangzott el, és amelyben Gyurcsány Ferenc leleplezte az MSZP választási politikáját. Vajon mi vezetett a rendszerváltozás óta nem tapasztalt spontán tüntetésekhez? Erről folytak 2006 őszén a politikai viták, erről készültek az elemzések.

A szakértők jó része egyetértett abban, hogy a magyar társadalom becsapottnak érezte magát, hiszen az MSZP nem megszorításokat, hanem fejlesztéseket ígért a választási kampányban, Gyurcsány Ferenc pedig az egészségügy privatizációját, a vizitdíjat előrevetítő ellenzéket nevezte hazugnak például 2006. április 6-án Orbán Viktor Fidesz elnökkel folytatott tévévitájában

"Nem akarhat igaztalan módon nyerni. Nem igaz vádakkal választást nyerni, az nem igaz országhoz vezet" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a választási vitában.

"Nem kívánok lemondani"

A Kossuth téri tüntetőkhöz radikális csoportok is csatlakoztak, amelyek 2006. szeptember 18-án petíciót kívántak beolvasni a köztelevízióban. Az intézmény vezetése ezt elutasította, s ezután került sor az elmúlt 17 év legerőszakosabb megmozdulására a Magyar Televízió épülete előtt, illetve épületében.

A tévé ostromát követően a miniszterelnök újságírói kérdésre nyilatkozott az esetleges személyi felelősségéről és következményről. "De összességében mindent megfontolva határozottan azt mondhatom, hogy nem kívánok lemondani" - jelentette ki.

"Nem bontotta ki az igazság minden részletét"

Gyurcsány Ferenc az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után néhány órával készen állt a magyarázattal. Már az első nyilatkozatai is arról szóltak, hogy nem hazugságon kapták, hanem őszintesége váltotta ki a tiltakozó akciókat.

A Népszabadságnak például azt nyilatkozta, hogy nem hazudott, "csak nem bontotta ki az igazság minden részletét".

Az InfoRádió Aréna című műsorában múlt héten kedden úgy fogalmazott: sok munkával, de helyreállítható a bizalom.

"Nem takargatom azt, hogy mi történik ebben az országban"

"Szerintem brutális őszinteség jellemzi azt, amit csinálunk. Brutális őszinteség. Olyanfajta őszinteség és egyértelműség, amely több mint politikai bátorságot kíván, személyes kurázsit. És ez megvan bennünk. Ezt látják. Nem takargatom azt, hogy mi történik ebben az országban, meg a felelősségünket, meg a hosszú távú ügyeket" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnökkel készített interjúkban azóta is rendre felvetődik a kérdés, vajon meddig marad a helyén Gyurcsány Ferenc, az MSZP vállalja-e, hogy a 2010-es választások előtt ismét őt jelöli miniszterelnöknek?

A jegybank elnöke szerint nem érdemes bármi áron nyerni

S bár a konvergenciaprogramot az Európai Unió elfogadta, a gazdaság szereplői továbbra is bizalomhiányról és hitelességi válságról beszélnek.

Simor András a jegybank elnöke például legutóbb a Figyelő 50 éves fennállásának alkalmából rendezett konferencián úgy fogalmazott, a jövő Magyarországán nem érdemes bármi áron nyerni, csak akkor, ha a választások után még tükörbe tudnak nézni a pártvezetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×