eur:
389.58
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bicikliben csempészik a cigarettát

A tavalyinál valamivel kevesebb cigarettát próbáltak meg becsempészni Magyarországra, a legnagyobb mennyiséget még mindig a keleti határvidéken foglalják le. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága azt a járművet is lefoglalhatja, amellyel a bűncselekményt elkövetik. Ezt a jövedéki bírság kifizetése után azonban a tulajdonosok visszakaphatják, de volt már rá példa, hogy árverésen értékesítették az autókat a vám- és pénzügyőrök.

Míg korábban teherautókban, kamionokban, tehervagonokban, nagy tételben csempészték a cigarettát, addig mostanában kisebb járművekben, mikrobuszokban, személyautókban, motorkerékpárokban és biciklikben próbálnak meg kisebb mennyiségű dohányárut illegálisan áthozni a magyar határokon - mondta az InfoRádiónak a Vám és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Sipos Jenő közölte: ettől függetlenül továbbra is jelentős a lefoglalt cigaretta mennyisége, az év első nyolc hónapjában közel 600 ezer karton illegálisan behozott dohányárura bukkantak a VPOP munkatársai, melynek nagy részét a keleti határszélen, az ukrán határszakaszon próbálták meg becsempészni.

Amióta a VPOP nemcsak a cigarettát, hanem az azt szállító járművet is lefoglalhatja, a csempészek nagyobb kockázatot vállalnak - tette hozzá a szervezet szóvivője.

Az elmúlt időszakban több ezer gépjárművet foglaltak le a vám- és pénzügyőrök az unió külső határain, amelyeket a jövedéki bírság megfizetése után kaphatnak vissza a tulajdonosok - mondta Sipos Jenő.

A járműveket - leggyakrabban személygépkocsikat - nagyrészt visszavásárolják, a bírság mértéke attól függ, mekkora mennyiségű és értékű cigarettát foglaltak le a vámosok - fűzte hozzá.

Azokat az autókat, amelyeket nem vásárolnak vissza, elárverezik, az ebből befolyt összegek pedig a központi költségvetésbe folynak - közölte a VPOP szóvivője.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×