eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Úthasználati díj az egyetlen kiút? - a nap hírei

Három-négy éven belül úthasználati díjat vezetne be Budapesten a főpolgármester. Adóemelésre számít a Fidesz a jövő évi adóegyszerűsítéskor, míg a kormányszóvivő szerint nem kell tartani a terhek növekedésétől. Az eddigi adatok alapján nincs magyar áldozata a thaiföldi légiszerencsétlenségnek. A nap legfontosabb hírei szeptember 16-án, vasárnap.

Demszky Gábor az úthasználati díjban látja a megoldást

A következő évtized elejétől már csak úthasználati díj megfizetésével lehet majd behajtani Budapest bizonyos részeire. Ezt a főpolgármester közölte az Európai Mobilitási Hét megnyitóján.

Demszky Gábor elmondta: a tervek szerint a dugódíjat azok fizetik meg, akik például Budapest közigazgatási határain belülre akarnak gépkocsival utazni. A szabad demokrata politikus úgy fogalmazott: ez a megoldás Európa számos városában bevált, de a lépés érdekeket sért majd.

Hangsúlyozta: nem lát más módszert az egyre növekvő forgalom által okozott környezeti károk enyhítésére.

Növelés lesz az egyszerűsítés?

A Fidesz szerint a kormány adóegyszerűsítés címén adóemeléseket hajt végre jövőre. Az ellenzéki párt alelnöke budapesti tájékoztatóján úgy fogalmazott: 2008-at új adónemek, adóemelések, újabb megszorítások, reálbércsökkenés és elbocsátások jellemzik majd.

Pelczné Gáll Ildikó az ingatlan- és telekadóról azt mondta: a kormány az új szabályozással kibővíti az adóalanyok körét.

Daróczi Dávid kormányszóvivő válaszában hangsúlyozta: a kabinet jövőre adóegyszerűsítést hajt végre, adóemelés nélkül. Hozzátette: a fekete gazdaság elleni eredményes küzdelemből származó többletbevételből 2009-től csökkenteni lehet az adókat.

Az egyház a templomon túl

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg a szeptember 22-ig tartó Városmisszió Budapest 2007 elnevezésű katolikus rendezvénysorozatot.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtófőnöke az InfoRádióban elmondta: a fesztivál célja, hogy az egyház kilépjen a templomokból,  és azokhoz is eljusson az üzenete, akik nem gyakorolják nap mint nap hitüket.

Szerdahelyi Csongor közölte: a rendezvények között művészeti programok, egyházzenei és színi előadások, valamint kiállítások is szerepelnek.

Többen hajóztak idén nyáron a Balatonon

Augusztus végéig 8-10 százalékkal növekedett a Balatoni Hajózási Zrt. forgalma az elmúlt év azonos időszakához képest.

Horváth Gyula, a cég vezérigazgatója elmondta: az összesítések szerint a balatoni személyhajókon 701 ezren, 4,9 százalékkal többen utaztak, mint tavaly.

A Szántód-Tihany között közlekedő kompjárat 814 ezer utast és 259 ezer járművet szállított az év első 8 hónapjában, ami szintén emelkedést jelent. Barroso az újak beilleszkedéséről

A 12 új uniós tagország beilleszkedésének elősegítését tartja az Európai Bizottság egyik legfőbb eredményének a brüsszeli testület elnöke.

José Manuel Barroso a bizottság 5 éves megbízatásának félidejében értékelte az eddigi munkát. A portugál politikus hangsúlyozta: a 27 tagúra bővült Európai Unió erősebb, mint a testület 2004-es hivatalba lépése előtt volt.

Az eredmények közül kiemelte, hogy bővült az euróövezet, amelyhez az új tagállamok közül Szlovénia után hamarosan Ciprus és Málta is csatlakozik.

Repülőgép-szerencsétlenség Thaiföldön

Thaiföldön 88-en haltak meg, amikor leszállás közben kigyulladt egy utasszállító Phuket üdülőhely repülőterén. A szerencsétlenséget 42-an élték túl - közölte a thaiföldi egészségügyi minisztérium.

Az egyik helyi légitársaság gépe a rossz időben a leszállópálya mellett ért földet, ezután kettétört, majd tűz ütött ki a fedélzetén.

Balogh András bangkoki nagykövet azt közölte, hogy a most rendelkezésre álló adatok szerint sem a sérültek, sem a halottak között nincs magyar állampolgár.

Greenspan: Az olajról szólt az iraki háború

Alan Greenspan, az amerikai jegybank egykori elnöke szerint az Egyesült Államok az olajérdekek miatt indította el az iraki háborút.

Az egyik legbefolyásosabb amerikai pénzügyi szakember, aki 18 éven állt a Fed élén, hétfőn megjelenő könyvében azt írja: politikailag kényelmetlen beismerni, de a háború egyértelműen az olajról szólt, hiszen Szaddám Huszein volt iraki elnök nem jelentett fenyegetést a közel-keleti olajszállításokra.

Robert Gates védelmi miniszter a könyvből vett idézetek közzététele után igyekezett cáfolni, hogy az iraki háború mögött olajérdekek húzódnának. Mint mondta: az invázióra a térség stabilitásának megőrzése miatt volt szükség.

Meghalt a legismertebb brit ralis

Colin McRae egykori rali-világbajnok, valamint ötéves fia is azon a helikopteren utazott, amely az éjjel zuhant le a sportoló skóciai házának közelében - jelentette be a vizsgálatok eredményének ismeretében a brit rendőrség.

A gépen rajtuk kívül egy felnőtt és egy gyermek tartózkodott, mindannyian szörnyethaltak.

Colin McRae Nagy-Britannia legismertebb raliversenyzője. 1995-ben lett világbajnok, 1987 és 2004 között 25 vb-futamot nyert meg, 2004-ben és 2005-ben a Dakar-ralin is részt vett.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×