eur:
395.87
usd:
354.56
bux:
0
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Pelczné: jön az adó adója

A Fidesz szerint a kormány adóegyszerűsítés címén adóemeléseket hajt végre jövőre - mondta Pelczné Gáll Ildikó, az ellenzéki párt alelnöke. Daróczi Dávid kormányszóvivő azt mondta: jövőre adóegyszerűsítés lesz, adóemelés nélkül.

2008-at az új adónemek, az adómértékek növelése, az "adóátkeresztelések", újabb megszorítások, valamint reálbércsökkenés és elbocsátások jellemzik majd - fogalmazott a politikus.

Pelczné Gáll Ildikó az ingatlanadó és a telekre kivetett áfa kapcsán azt mondta: a kormány az új szabályozással kibővíti az adóalanyok körét, vagyis a jövőben azoknak is fizetniük kell, akiknek eddig nem kellett.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy ha adózott jövedelmemből veszek jó helyen egy telket és annak később felmegy az értéke, akkor az értéknövekedés után személyi jövedelemadó befizetési kötelezettségem van, és még kivetik rá az áfát is - magyarázta Pelczné Gáll ldikó, aki szerint ezzel az "adó adója kerül kivetésre".

Arra a kérdésre, hogy szerinte nem etikus-e megadóztatni azokat a társasházépítőket, akik potom pénzért vesznek meg telkeket, majd busás haszonnal értékesítik az ott felépített lakásokat, miközben nem fizetnek semmit az államnak, a politikus azt mondta: az nem elfogadható, hogy az is bekerüljön ebbe a körbe, aki az első saját otthonát akarja felépíteni.

A kiskapuk bezárása miatt most mindenki érezheti a "kormány jótékony hatását" - jegyezte meg.

Arra a felvetésre, hogy a Pénzügyminisztérium szerint jövőre 52 adónemből 43 lesz, vagyis valóban adóegyszerűsítést hajtanak végre, a politikus azt mondta: a kormány valóban egy kalapba teszi a kisebb adónemeket és kiterjeszti az adóalanyok körét, ezért nem véletlen, hogy elemzők szerint is növekedni fog jövőre a mikro- és kisvállalkozások adóterhe.

Kormányszóvivő: adóegyszerűsítés, nem adóemelés

Daróczi Dávid kormányszóvivőazt mondta: jövőre adóegyszerűsítés lesz, adóemelés nélkül.

Hangsúlyozta: a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek köszönhetően több tízmilliárd forint többletbevétel keletkezik, amit 2009-ben részben az oktatási rendszer korszerűsítésére és adócsökkentésre lehet fordítani.

Hozzátette, a kormány 2008. január végéig kidolgozza az immár érdemi adócsökkentést lehetővé tévő javaslatait, amelyek 2009-től léphetnek életbe.

2010-ben pedig minden korábbinál kevesebb adót kell befizetni a jövedelmekből - közölte a kormányszóvivő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×