eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csak egy virtuális állampolgár, de szívesen segít

Egy Katalin névre hallgató beszélő robot segít szeptember 11. óta a budaörsi okmányirodában a lakosok ügyes-bajos dolgainak intézésében. Katalin - aki egyébként vörös hajú és viccelni is tud - azokat az információkat ismeri, amelyek a budaörsi önkormányzat honlapjának elektronikus ügyfélszolgálat menüpontjában fel vannak tüntetve.

"Szép napot. A nevem Katalin. Én segítem ügyeinek gyors, pontos lebonyolítását. Az eljárás illetékét az okmányirodában rendelkezésére bocsátott postai csekken fizetheti be."

Ezeket a mondatokat is ismeri az a Katalin névre hallgató robot, amelyet a budaörsi önkormányzat állított üzembe a helyi okmányirodában, hogy még ügyintézés előtt információkkal lássa el a lakosokat.

Mire az ügyfél sorszámot húz, már tisztában lehet azzal, hogy problémája elintézéséhez hova kell mennie, és milyen dokumentumokat kell beadnia - mondta el az InfoRádiónak Tevanné Südi Annamária, Budaörs jegyzője.

A robot minden iroda minden ügyfajtájában felvilágosítást tud adni. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adattartalma is fent van rajta, tehát az európai uniós pályázatokkal kapcsolatos adatokat, információkat ugyanúgy meg lehet kérdezni Katalintól.

A budaörsi önkormányzat 2003-ban kezdett nagyszabású közigazgatási fejlesztésbe, ahogyan ők mondják a "többcsatornás ügyintézés" kiépítésébe.

Tavaly ősz óta wapon keresztül és SMS-sel is lehet időpontot kérni a hivataloktól; április óta pedig digitális aláírás segítségével az adóügyeket online módon, otthonról is intézhetik a város lakói.

A robot - akit egyébként nemsokára átneveznek Buda Orsivá - 2,5 millió forintba került. Hatéves előkészítő munkával egy hazai vállalat fejlesztette ki. Katalin vörös hajú, kék szemű; bájosan mosolyog, kacsint, ráncolja a homlokát, és még viccelni is tud.

"Sajnos én csak egy virtuális állampolgár vagyok, így nem pályázhatok. Ön viszont megteheti, nézze át pályázati keresőnket" - mondja az ügyfeleknek a robot.

Ha lesz igény, akkor férfi robotot is lehet fejleszteni; és ha a kezdeményezés beválik, akkor a város több pontján is elhelyezhetnek ilyen terminálokat - tájékoztatott a jegyző asszony.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×