eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Új testület az euró bevezetésének előkészítésére

Az euró bevezetésének technikai lépéseit előkészítő testület létrehozásáról döntött a kormány - közölte a pénzügyminiszter.

Veres János a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a nemzeti eurókoordinációs bizottság munkáját a mindenkori pénzügyminiszter irányítja, társelnöke pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke lesz.

A pénzügyi tárca vezetője hangsúlyozta: továbbra sem jelöltek meg céldátumot az európai fizetőeszköz magyarországi bevezetésére, de a tervek szerint 2009-re sikerül teljesíteni a monetáris csatlakozáshoz szükséges maastrichti kritériumokat.

A bizottság 2008 nyaráig készíti el a nemzeti átállási tervet, amelyet aztán évente kell megújítani.

A kormány szeptember 19-én tárgyalja a jövő évi költségvetési tervezetet első olvasatban, s előtte, 18-án ismerteti a 2007. évi várható makrogazdasági adatokat.

A Fidesz nem hisz a kormánynak

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a kormány minden euróbevezetéssel kapcsolatos megnyilatkozása hiteltelen.

Medgyessy Péter 2002-ben még 2007-es euróbevezetésről beszélt, Gyurcsány Ferenc 2004-ben 2008-as céldátumot ígért, később azonban már a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is 2010 utánra tette a bevezetés időpontját - emlékeztetett.

Az ellenzéki politikus szerint a kormány gazdaságpolitikája alkalmatlan az euró bevezetésére, hiszen "még a saját maga okozta válságot sem tudja kezelni"

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×