eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Lehet népszavazás a boltok vasárnapi nyitva tartásáról

Ötven népszavazási kezdeményezésből 11 kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB).

A hitelesített kérdések között szerepeltek olyan, magánszemély által benyújtott kezdeményezések, amelyek azonos tartalmúak a Fidesz és a KDNP korábban már hitelesített népszavazási kérdéseivel.

Az OVB 5:3 arányban hitelesítette azt a beadványt is, amely azt kérdezné az állampolgároktól, egyetértenek-e azzal, hogy "Az Országgyűlés a jelen kérdésben tartott népszavazás napját követő egy éven belül alkossa meg a nemzeti és etnikai kisebbségek országgyűlési képviseletéről szóló törvényt".

Szoboszlai György, az MSZP által delegált OVB-tag arra hivatkozva utasította el a kérdés hitelesítését, hogy a konkrét törvény alkotmányos szabályozást igényel.

Bordács Vilmos, a Fidesz által delegált választási testületi tag szerint nem megfelelő a kérdés megfogalmazása.

Fazekas Marianna, a parlament által választott tag úgy véli, a kérdés egyértelmű, és az Országgyűlés számára is világos, milyen tárgyban kell törvényt alkotnia.

Molnár Miklós, a testület szintén a parlament által választott tagja is arra mutatott rá, hogy a kérdés nem érinti közvetlenül az alkotmányt, így hitelesíthető.

A választási bizottság egyhangúlag hitelesítette azt a kérdést is, amely a kiskereskedelmi üzletek vasárnapi nyitva tartásának törvényi betiltására irányul.

A testület 8:0 arányban elfogadta annak a beadványnak a hitelesítését is, amely azt kérdezné a választó korú polgároktól, akarják-e, "hogy törvény tiltsa meg, hogy a rádió és a televízió műsorszolgáltatók reklám adásakor megnöveljék a hangerőt".

A legtöbb kérdés hitelesítését formai okokra és az egyértelműség hiányára hivatkozva utasította el az OVB.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×