eur:
396.16
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Õszi parlamenti kardcsörtetés - a nap legfontosabb hírei

Az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta az Országgyűlésben az államfő. A reformok folytatásának fontosságáról beszélt a parlamentben a miniszterelnök; a Fidesz szerint bukás az elmúlt egy év. A Mol-részvényeseket próbálja meggyőzni egy konszolidáció előnyeiről az OMV. A nap legfontosabb hírei.

Sólyom a szabadságjogok mellett

Az alapvető emberi jogok tiszteletben tartásának fontosságát hangsúlyozta napirend előtti felszólalásában a köztársasági elnök. Sólyom László az Országgyűlésben bírálta azokat, akik megkérdőjelezik a rendszerváltás megtörténtét, és azokat is, akik szerint a 17 évvel ezelőtt hozott törvények elavultak, ezért korlátozni akarják a szabadságjogokat. Emlékeztetett arra: a kormány egyebek mellett a véleménynyilvánítási, valamint a gyülekezési jog korlátozására készül. Az államfő hangsúlyozta: Magyarországon nincs fasizmus vagy fasiszta veszély, van viszont radikális szélsőjobboldal, de ennek visszaszorítását nem az alapjogok szűkítésével kell elérni. Sólyom László arról is beszélt, hogy, ha valakinek nem elegendő a nemzeti színű zászló, hogy kifejezze magyarságát vagy ellenzékiségét, az - a halottak, illetve a túlélők fájdalma iránti tiszteletből - ne az árpádsávos zászlót válassza.

Reagálások

Csalódását fejezte ki az államfő napirend előtti beszédére reagálva az MSZP frakcióvezetője. Lendvai Ildikó hangsúlyozta: azt várta, hogy Sólyom László egyértelműbben elhatárolódik a magyarországi neonáci mozgalmaktól. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a legnagyobb ellenzéki párt és a KDNP frakciószövetség támogatásáról biztosította az államfőt a demokráciáért és az emberi méltóságért folytatott küzdelemben. Eörsi Mátyás, az SZDSZ képviselőcsoportjának vezetője a Fidesz tiszta állásfoglalását várta a Magyar Gárdával kapcsolatban, és azt mondta: fontos lenne, hogy a köztársasági elnök is világossá tegye: a köztársaság politikaközössége a jelenlegi parlamenti erőkből áll. Dávid Ibolya, az MDF elnöke azt kérte Sólyom Lászlótól, hogy hívjon össze ötpárti egyeztetést a párbeszéd erősítése érdekében.

Gyurcsány a reformokról

A reformok folytatásának fontosságáról beszélt az Országgyűlésben a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalásának kezdetén a Fidesz és a KDNP képviselői - a két frakcióvezető kivételével - elhagyták az üléstermet. A kormányfő arról beszélt, hogy jövőre átfogó mikro-, kis- és középvállalkozási programot hirdetnek, január végig pedig tervet dolgoznak ki a hálapénz visszaszorítására. Gyurcsány Ferenc kiemelt feladatnak nevezte egyebek mellett az adórendszer átalakítását, az oktatási reform, valamint a nyugdíjkorrekciós program folytatását, a munkahelyteremtést, az egészségügy átalakítását, a feketemunka visszaszorítását, valamint a kirekesztés és a gyűlöletkeltés elleni keményebb fellépést. A Fidesz szerint az elmúlt egy év inkább bukás, mint reform. Navracsics Tibor, az ellenzéki párt frakcióvezetője a kormányfő felszólalására adott válaszában azt mondta: a magyar gazdaság gyenge, és nem fejlődik megfelelő mértékben.A részvényeseket győzködi az OMV

A MOL-részvényeseket próbálja meggyőzni egy konszolidáció előnyeiről az OMV. Az osztrák olajtársaság vezetője azt mondta: ha a magyar cég menedzsmentje elzárkózik az egyeztetéstől, akkor a részvényesekhez fordulnak, mert ők a tulajdonosok, így nekik kell határozniuk. Wolfgang Rutterstorfer a Dow Jones amerikai hírügynökségnek úgy fogalmazott: nem nemzeti érdekekről, hanem értékteremtésről van szó. Hangsúlyozta: kedvező ár esetén kisebb részesedéseket vásárolnak, mert az a céljuk, hogy jelentősebb tulajdoni hányadot szerezzenek a MOL-ban.

Költséges tőzsdei baki

Mintegy 15 százalékot emelkedett, majd ugyanennyit csökkent az OTP-részvények árfolyama hétfő kora délután a Budapesti Értéktőzsdén. A portfolio.hu elemzője szerint az egyik piaci szereplő hibás megbízást adhatott egy brókercégnek, ezért került be az aktuális ártól jelentősen eltérő megbízás a kereskedési rendszerbe. Baráth Szabolcs az InfoRádióban elmondta: néhány perc alatt körülbelül 200 ezer darab részvény cserélt gazdát 10.400 forintos áron, miközben a papír árfolyama korábban 8.800 forint közelében mozgott. Hozzátette: a hiba miatt - becslésük szerint - 150 millió forint kár érte a vevőt.

Eredeti Munkácsy

A szakértői vélemény szerint eredeti a vámosok által július elején lefoglalt Munkácsy Mihály-festmény - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője. Sipos Jenő emlékeztetett: a Naplemente című, évekkel ezelőtt eltűnt festményt egy, az Egyesült Államokból érkező küldeményben találták meg. Pákh Imre műgyűjtő korábban azt mondta: ha tényleg Munkácsy Mihály festette a képet, akkor annak értéke körülbelül 50 millió forint.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 05:24
×
×
×
×