eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Orbán: Le kell rövidíteni a három évet

A népszavazás az utolsó demokratikus és elfogadható eszköz, amivel az állampolgárok tiltakozhatnak a kormány intézkedései ellen - mondta a Fidesz elnöke a Somogy megyei Kötcsén tartott Polgári Pikniken. Orbán Viktor szerint nem antidemokratikus, ha egy párt a tiltakozás parlamenten kívüli formáját választja.

A Fidesz elnöke azt mondta, hogy le kell rövidíteni a következő parlamenti választásokig hátralévő három évet.

Orbán Viktor a Somogy megyei Kötcsén tartott jobboldali értelmiségi találkozón kijelentette: sem a szóbeli, sem a tettekbeli ellenállás nem elegendő ahhoz, hogy a kormány távozzon.

A volt miniszterelnök hozzátette, hogy a szavaknak nincs elég ereje, a parlamenti ellenállás pedig nem elégséges.

Az alapdilemma tulajdonképpen úgy hangzik, hogy van egy olyan elit, ami kormányzati lehetőséghez jutott, parlamenti többséggel rendelkezik, demokratikus és nem demokratikus módszereket egyaránt fölhasználva a teljes közigazgatási rendszert a hatalmi céljainak szolgálatába állította - fogalmazott a volt miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint téves az a kormánypárti érvelés, amely szerint a politikának csak a parlamentben van a helye. A Fidesz elnöke úgy vélte, lehet tiltakozni a parlamenten kívül is, de csak, ha az demokratikus, erőszakmentes és szélesedő összefogáson alapul.

A politikus azt mondta, az egyetlen megoldás a népszavazás, amivel szemben a Fidesznek három igénye van.

1. Lényegi ponton támadja meg a mostani hatalom ellenállásra indokot adó működését! 2. A népszavazás lefolyása megkérdőjelezhetetlenül demokratikus legyen! Tehát ha bármifajta paramilitáris szervezetek egyenruhában a népszavazás mellett kampányolnak, ez majd jó alapot nyújthat arra, hogy utóbb megkérdőjelezzék, hogy valóban demokratikus volt-e a népszavazás. 3. Egy azzal kapcsolatos győzelem egyértelmű, sőt elsöprő legyen - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha nem lesz sikeres na népszavazás, Orbán Viktor azt válaszolta, a referendumon túl nem lát demokratikus megoldást: ha sikertelen lesz a népszavazás, a korábbi kísérleteket kell megismételni.

A volt kormányfő szerint azonban erre egyelőre nem szabad erre a lehetőségre gondolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×