eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szocialista vezetők pengeváltása - a nap legfontosabb hírei

Többletfinanszírozást kapnak a kórházak, a miniszterelnök szerint új rendre van szükség, ritka leleteket tártak fel a Bakonyban - a nap legfontosabb hírei.

Pluszmilliárdok

Huszonöt milliárd forint többletfinanszírozást kapnak az egészségügyi intézmények - jelentette be az egészségügyi miniszter. Horváth Ágnes azt mondta: a pénzből elsősorban a kiemelt kórházak és szakellátók kapnak többletfeladataikhoz, de jut a kórházi komfort emelésére és az Országos Mentőszolgálatnak is. A tárcavezető hangsúlyozta: a pénz elosztásánál előnyben részesülnek azok az intézmények, amelyek az elmúlt hónapokban hozzákezdtek a reformnak megfelelő átalakításokhoz. A miniszter közölte: a 25 milliárd forint felhasználását az Egészségbiztosítási Alap pozitív egyenlege, valamint a vártnál nagyobb járulékbefizetés tette lehetővé. A Fidesz azt szeretné, ha az egészségbiztosítási kassza teljes többletét, mintegy 50 milliárd forintot visszaadnák az intézményeknek.

Új rend és új politika

A miniszterelnök szerint új rendre van szükség, a közös normákat be kell tartani és meg kell teremteni a polgári felelősség kultuszát. Gyurcsány Ferenc erről az MSZP tapolcai frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt. A pártelnök-kormányfő szerint az államnak nem kell szégyenlősnek lennie abban, hogy a feketegazdaság elleni küzdelemben, a fogyasztóvédelmi érdekérvényesítésnél, vagy a demokratikus jogok érvényesítésénél felhasználja eszközeit. A miniszterelnök azt mondta: a kormánynak és az MSZP-nek jó néhány ügyet meg kell beszélni az országgal. Példaként említette a nyugdíjrendszert, az adó- és a járulékrendszer átalakítását, az oktatás és a kultúra megújítását, valamint azt, hogy le kell zárni az egészségügy átalakításának első, legellentmondásosabb szakaszát. Az Országgyűlés szocialista elnöke úgy vélte: nemcsak új rendre, hanem új politikára is szükség van Magyarországon. Szili Katalin azt mondta: leltárt kell készíteni arról, hogy hol tartanak a reformok és mivel nincs szükség további megszorításokra, a kormányzás új, konszolidációs, stabilizációs szakaszba léphet. Az Országgyűlés elnöke szerint nemcsak a normákat kell betartani és betartatni, hanem ezek kialakításánál is szélesebb körű társadalmi párbeszédre van szükség.

Elfogadott programok

Az Európai Bizottság elfogadta a magyar régiók számára kidolgozott utolsó operatív programot is - ezzel a brüsszeli bizottság mind a 15 benyújtott pályázatot jóváhagyta. A brüsszeli hivatalos közlés szerint Magyarország összesen 25 milliárd eurót használhat fel a program keretében 2007 és 2013 között, és ezzel sorrendben a hatodik legnagyobb összeget kapja.

MDF non coronat

A Magyar Demokrata Fórum nem fogadja majd el a 2008-as költségvetést - közölte a párt frakcióvezetője a parlamenti képviselőcsoport Balatonföldváron tartott kétnapos tanácskozása után. Herényi Károly az InfoRádióban elmondta: az MDF olyan költségvetést szeretne, amely nagyobb hangsúlyt fektet a kiadások szigorúbb szabályozására és takarékosabbá, ellenőrizhetőbbé teszi azokat.Lesz-e telekáfa?

Még nincs döntés a telek-áfa bevezetéséről - közölte a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a Pénzügyminisztérium folyamatosan dolgozik a tervezeten. A Népszabadság pénteken adta hírül, hogy a telkek és a két évnél nem régebben épült házak, lakások, üdülők eladása minden esetben áfa-köteles lesz a - magánszemélyeknek is. Korábban a Fidesz felszólította a kormányt, hogy tegyen le az ingatlanadó bevezetésének tervéről, és arról, hogy áfaköteles legyen a telek, illetve a két évnél nem régebben épült házak értékesítése.

Nincs megegyezés

Nem írta alá a 2006-os béremelésről szóló megállapodást a Budapest Airporttal a Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete. Az érdekképviselet elnökének indoklása szerint a cég bérajánlatánál nagyobb mértékben nőttek a munkavállalók terhei. Pető Alfréd az InfoRádióban hangsúlyozta: a cég vezetése máig nem küldte el a kért adatokat a szakszervezeteknek és elmaradt a minimálbértábla rendezésével is.

Szabálysértő Centrum

A Közép-magyarországi Közigazgatási Hivatal szerint jogszabályt sértett a Centrum Parkoló Kft. és a Fővárosi Önkormányzatok Parkolási Társulása azzal, hogy adósságbehajtó cégeknek eladta több milliárd forintos követelésállományát. A Hivatal vezetője az InfoRádióban elmondta: az ügyben született határozatokat 60 napon belül hatályon kívül kell helyezni.

Lezárás hétfőn

Budapesten várhatóan hétfőn zárják le a budai alsó rakpartot a Margit híd és a Mozaik utca között a Duna vízszintjének emelkedése miatt. Az Országos Vízjelző Szolgálat jelentése szerint a Duna vízállása Budapestnél jelenleg 273 centiméter, az előrejelzések pedig azt mutatják, hogy az árhullám várhatóan három nap alatt vonul le 588 centiméteres tetőzés mellett. A katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy az árterekben lévő ingatlanokat elöntheti a víz, így a tulajdonosoknak érdemes kiüríteni házaikat.

Madarak, dinók, aligátorok

Magyarország legidősebb madárleletei és egy ősi aligátorféle részleges koponyája is előkerült a Magyar Dinoszaurusz-kutató Expedíció idei bakonyi ásatásai során - közölte a kutatócsoport vezetője. Õsi Attila paleontológus elmondta, hogy eddig összesen 24-féle gerinces állat: halak, kétéltűek, gyíkok, krokodilok, teknősök, és főleg dinoszauruszok maradványai kerültek elő. A késő krétakorból származó leletek 85 millió évesek.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×