eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Molnár Zsolt: a kórházi spórolás együtt jár a nagyobb halálozási aránnyal

A kórházakban az intenzív osztályok működtetése nem illeszthető be a mai egészségügyi finanszírozási rendszerbe, ezért a betegek kezelése kétszer-háromszor többe kerül a kórházaknak az állami térítési összegnél - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Egyetem Intezívterápiás Intézetének osztályvezető docense.

Az intenzív osztályokon olyan betegeket helyeznek el, akik sebészeten vagy belgyógyászaton olyan állapotba kerültek, hogy létfontosságú szerveik működése veszélyben van.

Hathatós beavatkozás nélkül egy-egy szervük leállása az életükbe kerülne - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Tudományegyetem Anaesthesiológiai és Intenzív Terápiás Intézetének osztályvezető docense.

Molnár Zsolt közölte: az egészségbiztosítási pénztár az alapműtétért fizet a kórháznak, ha azonban a beteg bajba kerül, az orvosoknak igényelniük kell a milliókra rúgó intenzív osztályos kezelési költséget, amit általában nem kapnak meg.

A kórházak általában kétszer, két és félszer többet költenek a betegekre a bevételükhöz képest - jelentette ki a docens.

Trükközés

Vannak olyan belosztályok, ahol olyan beavatkozásokat is feltüntetnek jelentéseikben, amelyeket el sem végeztek - mondta Molnár Zsolt, aki szerint ez nem csak az intenzív terápiára, de más szakmákra is igaz.

A pécsi intenzív terápiás intézet osztályvezető docense kijelentette: azokban a kórházakban, ahol a vezetés gazdasági okokra hivatkozva megtiltja drága monitorok megvásárlását vagy bizonyos kezelések elvégzését, bizonyítható, hogy nagyobb a halálozási arány.

Most készül a szakfőorvosi rendszer felmérése, amelynek során meghatározzák azokat az osztályokat, amelyeknek valóban intenzívként kellene működniük.

A szám jelentősen alacsonyabb lesz annál, ahányat most ilyen osztályként tartanak számon - közölte Molnár Zsolt.

Hozzátette: bíznak abban, hogy ezeknek az osztályoknak több pénzt juttat majd a szakminisztérium.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×