eur:
389.2
usd:
362.29
bux:
68714.94
2024. május 8. szerda Mihály

Az adalékanyagok mennyiségének csökkentését javasolná Magyarország

Csökkenteni kellene az élelmiszerekhez felhasznált adalékanyagok mennyiségét - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke, miután a testület együttes ülést tartott a parlament mezőgazdasági bizottságával. Alexa György hozzátette: az adalékanyagok mennyiségének csökkentésére irányuló javaslat uniós elfogadtatása a magyar európai parlamenti képviselők feladata lesz.

Bár az adalékanyagok - főleg a természetesek - nagyon régen jelen vannak az élelmiszerekben, az elmúlt fél évszázadban egyre többet használnak belőlük, aminek egyik oka a fogyasztói igényszint emelkedése. Egyre inkább előtérbe került az áru színe, tetszetős volta, eltarthatósága - mondta az InfoRádiónak az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottságának szocialista elnöke.

Alexa György közölte: előfordul, hogy a gyártók nem a fogyasztók érdekeit tartják szem előtt, amikor adalékanyagot kevernek a termékeikbe; lehetséges, hogy ez technológiai folyamatokat egyszerűsít számukra, vagy gazdaságosabbá teszi az előállítást.

"Talán célszerű lenne valamilyen formában befolyásolni a gyártókat az adalékanyagok felhasználásának mértékében" - tette hozzá az eseti bizottság vezetője.

A politikus figyelmeztetett: a fogyasztóknak is oda kell figyelniük arra, mit vásárolnak meg, tisztában kell lenniük azzal, hogy az egyébként nem egészségtelen adalékanyagok egyes embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.

Célszerű lenne valamivel szigorúbban korlátozni az adalékanyagok mennyiségét, erről készül most jelentést a fogyasztóvédelmi eseti bizottságának, amelynek javaslatait az Európai Unió elé terjeszti majd Magyarország - mondta Alexa György.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×