eur:
394.51
usd:
355.74
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Óriási károkkal küzd a mezőgazdaság

Összeségében csaknem 250 milliárd forintra becsüli az ágazatot idén ért károkat a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkára. A kormány szerint a kár valószínűleg nem haladja meg a 200 milliárd forintot.

A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének főtitkára az InfoRádióban hangsúlyozta: az aszály, illetve a tavaszi fagykár miatt azt szeretnék, hogy a bevételek pótlását a gazdáknak járó támogatások mielőbbi kifizetésével, illetve a hitelek átütemezésével segítsék.

Horváth Gábor úgy vélte: a vártnál kevesebb kalászos gabona illetve kukoricatermés a takarmányhiány miatt hátrányosan érintheti az állattenyésztést is.

A szakember úgy vélte: a sertés és baromfiágazat, valamint a tejtermelők kerülhetnek nehéz helyzetbe. A főtitkár hozzátette: szerinte maximum 15 százalékos fogyasztói áremelés várható.

Kártalanítás a kárenyhítési alapon keresztül

Közben az agrártárca államtitkára úgy véli: bár óriásiak a károk, az összeg nem valószínű, hogy meghaladja a 200 milliárd forintot.

Gőgös Zoltán hozzátette, hogy hétfőn tárgyalnak a minisztériumban a Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetségének javaslatairól.

Az államtitkár arról is beszélt: az unios szabályok szerint kártalanítani csak a kárenyhítési alapon keresztül tudnak, miközben az alapba alig több mint 10 ezer termelő lépett be.

A tárca azt kezdeményezi: a növénytermesztők úgy segítsék az állattenyésztőket, hogy közvetlenül nekik adják el terményeiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×