eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

"Nekünk az alma a kenyerünk" - sikertelen egyeztetés a gazdák és a kormány között

Eredménytelennek tartják a szabolcsi gazdák képviselői a fagykárok enyhítése ügyében kezdett tárgyalások első fordulóját. A miniszter szerint a teljes elveszett jövedelmet sehol sem térítik meg.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének igazgatója az InfoRádióban azt mondta: Gráf József, az agrártárca vezetője ragaszkodott a minisztérium korábbi álláspontjához, ezért nem történt előrelépés.

Budai Gyula hozzátette: a péntek délután 1300 órakor kezdődő egyeztetés eredményétől teszik függővé, hogy folytatják-e a demonstrációt.

A termelők azt szorgalmazzák, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta térségnek a fagykár által érintett területeket, és ennek megfelelően kapjanak azonnali támogatást.

"A teljes elveszett jövedelmet sehol nem térítik meg az unió országaiban, csak annak egy részét lehet megfizetni" - hangsúlyozta Gráf József miniszter.

Jakab Ferenc, a demonstrációs bizottság elnöke szerint a kettős fagykár Szabolcsban 32 ezer hektár gyümölcstermő területet érintett, a kár értéke 14,5 milliárd forint.

"Nekünk az alma a kenyerünk, ha nem lesz bevételünk, hogyan tudjuk végigdolgozni az idei évet és megvárni a jövő évi termést" - mondta a kilátásokról Jakab Ferenc.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium jelenlegi álláspontja szerint csak azok a gazdálkodók kaphatnak támogatást a fagykárok miatt, akik még januárban vagy - a kárenyhítési rendszer újbóli megnyitásakor - július közepéig csatlakoztak a kárenyhítési alaphoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×