eur:
385.34
usd:
355.12
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Újpesten szombaton is 39 fok volt

Megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord. A Fidesz elnöke szerint pártja hivatott megteremteni a szövetséget a középosztály és a szegények között. Észak-Korea egy könnyűvizes atomreaktor megépítését kéri a teljes nukleáris leszerelésért cserébe. A nap legfontosabb hírei július 21-én, szombaton.

Ezúttal 40,5 fok volt a csúcs

Megdőlt a szombati országos és fővárosi melegrekord. Túrkevén 40,5 Celsius fok volt - az eddigi csúcs, amelyet 1918-ban, szintén Túrkevén mértek, ennél 1 fokkal volt alacsonyabb. A fővárosban, Újpesten 39 fok volt - ez 3,4 fokkal magasabb az eddigi melegrekordnál, amelyet 1998-ban mértek Budapesten.

Az Országos Mentőszolgálathoz az átlagosnál mintegy 35 százalékkal több riasztás érkezett az elmúlt napokban a kánikula miatt. Zerkovic Kristóf ügyeletvezető főorvos az InfoRádiónak elmondta: Budapesten éjféltől szombaton este 6 óráig 282 esetben hívták a mentőszolgálat munkatársait.

A vasúttársaság munkatársai továbbra is fokozott pályafelügyeletet tartanak, ezért kisebb késések elfordulhatnak a vasúti közlekedésben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén kisebb enyhülésre számíthatunk, de szerdáig mindenképpen marad az átlagosnál melegebb idő.

Orbán a hazai politika kisszerűségéről

A Fidesz elnöke szerint pártja hivatott megteremteni a szövetséget a középosztály és a szegények között. Orbán Viktor a XVIII. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján hangsúlyozta: újfajta korszellem van kialakulóban Európában, miközben a magyarországi politika kisszerű és dogmatikus maradt.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerint Orbán Viktor mondatai nem a csöndes többségnek, hanem a nemzeti radikálisoknak szólnak.

Az MDF már jelezte: kész tárgyalni a Fidesszel, ha Orbán Viktor kitart a középosztály és a konzervatív politika képviselete mellett.

Megállapodás az ünnepségsorozatról

Aláírta a szerződést az augusztus 20-ai állami ünnepségsorozat megszervezéséről az Expander 2000 Kft. és a Miniszterelnöki Hivatal. A szerződés értelmében a költségek egyharmadát 95 millió forintot a tűzijátékra, 51 millió forintot pedig a higiéniai és biztonsági intézkedésekre fordítanak.

A dokumentumban a rendezvényszervező vállalta, hogy beszerzi a meteorológiai előrejelzést, valamint tervek készít, hogy garantálja az állami ünnepség résztvevőinek biztonságát.

A tűzijátékot az idén is az Absolut Pyro Kft. rendezi, amely pályázata alapján a legjobbnak bizonyult. A szerződéseket néhány napon belül közzéteszik a Miniszterelnöki Hivatal honlapján.

Meghalt Cseh-Szombathy László


82 éves korában elhunyt Cseh-Szombathy László szociológus, Széchenyi-díjas akadémikus. Az egyetemi professzor 1975-től dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutató Intézetének munkatársaként, 1983 és 1988 között igazgatóként, azután pedig nyugdíjas igazgatóként vezette az intézetet.

A Magyar Tudományos Akadémia 2001-ben választotta tagjává. Fő kutatási területe a deviáns magatartás és a családszociológia volt.Női elnök Indiában

India történetében először választottak meg nőt az ország elnökének. A 72 éves Pratibha Patil, a kormányzó Kongresszus Párt jelöltje könnyedén nyert ellenfele, a leköszönő alelnök előtt, akit az ellenzék indított. Indiában az államfői tiszt alapvetően protokolláris.

Törökország csapatokat küldene Észak-Irakba

Törökországban egy nappal a választások előtt a kormány ismét kilátásba helyezte, hogy csapatokat küld Észak-Irakba a kurd lázadók megfékezésére. Ankara többször kifogásolta, hogy a kurd lázadók biztos menedéket találnak Irak északi autonóm részében, ahonnan zavartalanul támadhatják a törökországi célpontokat.

A kurd lázadók megfékezése központi kérdés volt a választási kampányban. Az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy nem elég erélyes a lázadókkal szemben. Törökországban holnap tartják az előrehozott parlamenti választásokat, amelyen mintegy 42 millió embert várnak az urnákhoz.

Észak-Korea kérése

Észak-Korea egy könnyűvizes atomreaktor megépítését kéri a teljes nukleáris leszerelésért cserébe - közölte a phenjani főtárgyaló, miután befejeződtek a hatoldalú tárgyalások Pekingben.

Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán és Dél-Korea korábban nem zárkózott el a kérés teljesítésétől. A pénteki egyeztetésen nem volt szó a leszerelés pontos határidejéről és nem döntöttek az észak-koreai nukleáris létesítmények listájáról sem. A tervek szerint szeptemberben folytatják a megbeszéléseket.

Elhunyt a makói baleset egyik súlyos sérültje


Meghalt a csütörtök hajnali makói buszbaleset egyik súlyos sérültje. A 25 éves román férfit életveszélyes sérülésekkel vitték a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájára, állapota mindvégig kritikus volt.

A baleset két súlyos sérültje, egy román és egy bolgár férfi még az intenzív osztályon van, állapotuk stabil.

A Csongrád megyei Makó közelében csütörtök hajnalban ütközött össze egy busz és egy tréler. A balesetnek összesen 8 halálos áldozata van.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×