eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Rosszul van a magyar politikától? Nem ön az egyetlen!

Az elmúlt napokban a két nagy párt vezető politikusai szinte minősíthetetlen hangon üzengettek egymásnak a sajtón keresztül. De ez vajon kinek jó? A Politikai Diskurzuskutató Központ kutatási igazgatója szerint senkinek. Sőt, jó érzésű emberek rosszul érzik magukat az ilyen szóváltásoktól.

A Politikai Diskurzuskutató Központ kutatási igazgatója a demokrácia deficitjének tartja, hogy a két nagy párt vezető politikusai az elmúlt napokban szinte minősíthetetlen hangnemben üzengettek egymásnak.

Deutsch-Für Tamás, a Fidesz elnökének kabinetfőnöke nemrég azt mondta: Gyurcsány Ferenc alkalmatlan a miniszterelnöki feladatok ellátására, mert a kormányfő nyilvános szereplései és interjúi azt bizonyítják, hogy ideggyenge. Szerinte a miniszterelnök az elmúlt időszakban egyre furcsábban viselkedik, zavarosan, olykor összefüggéstelenül beszél.

Ideggyengeség és tahóság


Az MSZP szóvivője "politikai tahóságnak" minősítette az ellenzéki politikus véleményét. Nyakó István InfoRádiónak kijelentette: nem szeret, nem kell, és nem is kénytelen reagálni a politikai tahóságra, "úgyhogy ennyiben maradna ebben az ügyben". A Kormányszóvivői Iroda válaszában Orbán Viktort vádolta meg azzal, hogy "pénzért árulja beszédeit".

Szabó Márton politológus az InfoRádiónak azt mondta: ez a gondolkodás a társadalom moralitását is gyengíti.

Mint mondta, az embereknek ilyenkor olyan érzésük lehet, mint ha zajlana a választási kampány. Annak ugyanis gyakran része, hogy az egymással rivalizáló felek kétségbe vonják a másik képességeit vagy józan eszét.

Az effajta mocskolódások szerinte nem csak Magyarországon jellemzik a kampányokat. Szerinte a pártverseny gyakran furcsa dolgokat produkál, amelyet a politológus a demokrácia deficitjének értékel.

"Kifejezetten rosszul érzem magam"


Szabó Márton csak attól tart, hogy ha elhangzik egy ilyen kijelentés, és arra válasz is érkezik, akkor ez a beszédstílus elterjedhet. A politika pedig szépen lassan az embereket is bevonja a mocskolódásba.

Az eseményre a magánemberek is reagálnak, egy ilyen szóváltás senkit sem hagy érintetlenül.

Az ilyen beszéd azonban végső soron mindenkinek rossz. "Amikor ilyeneket hallok, kifejezetten rosszul érzem magam magánemberként" - jelentette ki.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×