eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

Gyurcsány Ferenc kitüntetésre javasolja Horn Gyulát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

A távirati iroda úgy tudja: a kormányfő azt javasolja, hogy Horn Gyula a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjének polgári tagozatát kapja meg.

Öt évvel ezelőtt, 2002-ben már született egy hasonló javaslat: Medgyessy Péter akkori miniszterelnök fordult levélben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy Horn Gyula 70. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetést kapjon.

Mádl Ferenc levélben visszautasította a kérést, és a volt szocialista kormányfő kitüntetése ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Horn Gyula akkor kijelentette: ilyen helyzetben nem is venné át a kitüntetést. Hozzátette: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapján tegyék.

"Megosztaná a társadalmat"

Mádl Ferenc 2002 augusztusában egy lapinterjúban úgy fogalmazott, elismeri, amit Horn Gyula miniszterelnökként Magyarországért tett, ugyanakkor a kitüntetés megkérdőjelezné az 1956-os forradalomra és annak a rendszerváltozás utáni alkotmányos értékrendet meghatározó jelentőségére vonatkozó, a társadalom nagy része és maga által is vallott hitet.

Az akkori államfő szerint Horn Gyula kitüntetése megosztaná a társadalmat.

Horn Gyula 1989-90-ben volt Magyarország külügyminisztere, 1994-98-ban pedig miniszterelnök. A német egység létrejöttéhez történt hozzájárulását számos külföldi kitüntetéssel ismerték el.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×