eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna

A kánikula miatt nem kell szmogriadót elrendelni

A kánikula ellenére jelenleg nem kell szmogriadóval számolni, pedig a nyári melegben általában romlik a levegő minősége. Bibók Zsuzsa, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy hosszan tartó napsütés és csekély légmozgás következtében megemelkedik a felszínhez közeli ózon koncentráció a nagyvárosokban és környékükön.

Ez a jelenség most is megfigyelhető, ám a légszennyezettség a határértékeket nem lépi át egyik mérőállomásnál sem - mondta a főosztályvezető. Magyarázata szerint hiába tart a meleg hetek óta, a felhős égbolt és az enyhe légmozgás miatt mégsem gyülemlett fel a levegőben a kipufogógázokból a napsugarak hatására keletkező ózon.

Szmogriadó elrendelése, illetve az azt megelőző tájékoztatás kötelezettsége Európában nyáron általában az ózonszennyezésekhez kötődik.

Az előírások szerint amennyiben egy városban három órán keresztül több levegőtisztaság-mérő állomáson is 180 mikrogramm feletti köbméterenkénti ózont mérnek, akkor az önkormányzatoknak tájékoztatniuk kell a lakosságot, hogy az érzékenyebb emberek megelőzhessék panaszaikat.

240 mikrogramm felett

Szmogriadót akkor kell elrendelni, ha 240 mikrogrammot is meghaladja a koncentráció. Ekkor általában forgalomkorlátozásokat vezetnek be a településeken.

Csütörtökön a legmagasabb ózonkoncentrációt Dorogon mérték, 99 mikrogrammot. Tavaly a legmagasabb érték nyáron Sopronban volt, akkor egy-egy órára 180 mikrogrammot jeleztek a berendezések.

Ózon miatt még soha


Szmogriadót ózon miatt eddig még nem rendeltek el Magyarországon. Bár azt sem lehet biztosan állítani, hogy nem fordult elő riadóhelyzet, mivel a mérések az európai uniós csatlakozás előtt nem álltak a mai szinten.

A talaj-közeli ózon panaszokat okozhat a légúti betegségekben szenvedőknél, például szem-, orr- és toroknyálkahártya-irritációt, köhögést, fejfájást okozhat.

A felszín-közeli ózon nem tévesztendő össze a magas légköri ózonnal, ami a nap káros sugarait kiszűrve az ózonpajzsot képezi.

Címlapról ajánljuk

Időjárás: "halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel az áramkimaradásokra is"

Súlyos áradások, viharos szél és heves esőzések sújtják a hét végén Közép-Európa országait az előrejelzések szerint. Lengyelországban a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy halmozzanak fel élelmiszert, és készüljenek fel áramkimaradásokra is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Tragédia szélén Ukrajna hadjárata, drasztikus döntésre készül a NATO - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is elismerte, hogy az orosz csapatok nyugati irányból komoly offenzívát indítottak az ukránok által megszállt kurszki kiszögellés ellen. Egy orosz rakéta eltalált egy Saint Kitts és Newis szigetek zászlaja alatt közlekedő teherhajót a Duna-delta környékén, nemzetközi vizeken. Ma kerül sor a brit és amerikai vezetők csúcstalálkozójára, ahol eldőlhet, hogy támadhatja-e Kijev a nyugati fegyverekkel Oroszországot. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×