eur:
394.74
usd:
356.31
bux:
73003.59
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Megugrott a rosszullétek száma a hőség miatt - a nap legfontosabb hírei

Már kedden is az átlagosnál 10-15 százalékkal többen lettek rosszul a hőség miatt, ez az arány a legmelegebbnek várt csütörtöki napon a 40 százalékot is elérheti - mondta az InfoRádióban az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Az átlagoshoz képest 10-15 százalékkal nőtt a rosszullétek száma a hőség miatt - mondta az InfoRádióban az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Győrfi Pál közölte: csütörtökön, amikor a legmelegebb lesz, a riasztások számának 30-40 százalékos emelkedésére számítanak. Korábban kettes fokozatú hőségriasztást rendelt el a hétre Falus Ferenc országos tiszti főorvos, a Fővárosi Védelmi Bizottság pedig kötelezővé tette az összes köztéri kút megnyitását Budapesten. A Főkert ZRt. közleménye szerint a társaság maximális teljesítményen üzemelteti az automata öntözőket a kiemelt parkokban. A zöldterületeken kívül a parki utakat és a játszótéri burkolatokat is locsolják. Bencze József országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a szolgálatot teljesítő rendőröket folyamatos ásványvízellátásban kell részesíteni. Az agrártárca országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el szerdától.

Szabó Máté egyetemi tanárt jelölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosának a köztársasági elnök. Sólyom László a Sándor-palotában a parlamenti pártok frakcióvezetői előtt közölte: szakmailag alkalmasnak és politikailag elfogulatlannak tartja a jelöltet, aki - mint mondta - egész életében a civil társadalommal és a civil szerveződésekkel foglalkozott. A parlamenti pártok közölték: hétfőre alakítják ki álláspontjukat a jelölt támogatásáról. -- Sólyom László korábbi jelöltjét, a volt adatvédelmi biztos Majtényi Lászlót az Országgyűlés egy héttel ezelőtt nem választotta meg ombudsmannak.

Korrupcióellenes testület létrehozásáról döntött a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Daróczi Dávid elmondta: a bizottság, amelynek munkájában a tervek szerint kormányzati és civil szervezetek is részt vesznek, a korrupció ellenes stratégia kidolgozásával, kivitelezésével és ellenőrzésével foglalkozik majd. A szóvivő hozzátette: a kormány egyebek mellett az Állami Számvevőszéket, a Gazdasági Versenyhivatalt és a Legfőbb Ügyészséget kéri fel arra, hogy vegyen részt a testület munkájában. A Fidesz reagálásában közölte: korábban több korrupcióellenes javaslatot nyújtottak be az Országgyűlésben, a kormánytöbbség azonban ezeket még napirendre sem vette.

Új típusú, emberi jogi és korrupcióellenes képzések indulnak ősztől a Magyar Bíróképző Akadémián. Erről a Legfelsőbb Bíróság elnöke beszélt az InfoRádióban, miután emberi jogi szervezetek vezetőivel tárgyalt. Lomnici Zoltán elmondta: konkrét megállapodásokat kötött a Transparency International, az Amnesty International, a Magyar Helsinki Bizottság és a De Jure Alapítvány képviselőivel; a négy szervezet ezentúl folyamatosan részt vesz a bírák emberi jogi képzésében.Májusban 7 és fél milliárd forint volt az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya - jelentette be a Pénzügyminisztérium. Az első öt havi deficit 753 milliárd forintot tett ki. A pénzügyminiszter közölte: a májusi hiányadat az előzetesen tervezettnél 33,6 milliárd forinttal jobb. Veres János hozzátette: júniusra 253 milliárd forint államháztartási hiányt várnak. Hangsúlyozta: az adatok alapján módosították az első féléves deficitvárakozást; ezek szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya az első félév végén a GDP 4 százaléka lesz, szemben a korábban várt 4,3 százalékkal. Veres János emlékeztetett: a tárca az idén pénzforgalmi szemléletben a GDP 6, eredményszemléletben a hazai össztermék 6,4 százalékának megfelelő hiánnyal számol. Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerint a most közzétett adatok is azt bizonyítják, hogy az államháztartási kiigazítást a kormány az emberekkel fizetteti meg.

Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a rendőrség és a határőrség integrációjával hatékony és eredményesen finanszírozható 44-45 ezer fős egységes rendvédelmi szervezet jön létre. Takács Albert a kormányszóvivői tájékoztatón emlékeztetett: a szükséges törvényjavaslatok egy részét már elfogadta a parlament, a rendőrségi törvény módosításáról pedig várhatóan június 25-én szavaznak. A miniszter hangsúlyozta: a schengeni csatlakozásnak ugyan nem feltétele a rendőrség és a határőrség integrációja, de az új szervezettel egyszerűbb lesz ellátni a feladatokat.

A Fidesz elnöke szerint az Országos Választási Bizottság gátat szab majd pártja és a KDNP népszavazási kezdeményezésének. Orbán Viktor a Független Hírügynökségnek azt mondta: ez olyan helyzetet idéz elő, amely a pártokon kívül az Országgyűlést és az államfőt is konzultációra kényszeríti. A volt miniszterelnök úgy vélte: az Országos Választási Bizottság döntései miatt kisebb alkotmányos válság alakult ki, amely tovább gyűrűzhet. A politikus szerint a jelek arra utalnak, hogy az OVB nemet mond a vizitdíjjal, a kórházi napidíjjal és tandíjjal összefüggő népszavazási kezdeményezésre, és ezzel az Alkotmánybíróság határozatára is.

Nem támasztják alá a feljelentésben foglaltakat a Múzeum körúti nemi erőszak ügyében végzett szakértői elemzések; a DNS-vizsgálat eredménye ugyanakkor nem perdöntő. Morvai Attila, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Index internetes portálnak elmondta: a szakértők nem találtak biológiai anyagmaradványt sem a lány, sem pedig a rendőrök ruháján a másik féltől. Hozzátette: a vádemelésről vagy az eljárás megszüntetéséről várhatóan egy-két hét alatt dönt az ügyészség. Magyar György, az egyik gyanúsított üdvédje az Info Rádióban azt hangsúlyozta: az eljárás befejezésére számít, miután egyik vizsgálati eredmény sem a feljelentést tett 21 éves lány álláspontját igazolja. Tuza Péter, a sértett jogi képviselője azt mondta: még személyesen nem látta a szakértői vizsgálatok eredményét, így azokról leghamarabb szerdán tud nyilatkozni. A 21 éves lány azért tett feljelentést, mert állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy mellékutcába vitték, ahol ketten - három társuk jelenlétében - megerőszakolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 13. 19:43
×
×
×
×